Wat zijn smoothies? En zit er suiker in een smoothie?
31 mei 2021 
4 min. leestijd

Wat zijn smoothies? En zit er suiker in een smoothie?

Jij bent op internet gaan zoeken voor gezonden drankjes en jij kwam smoothies en jij wilt meer weten over smoothies wij gaan hier nu dieper op in Wat zijn smoothies? En zit er suiker in een smoothie?

Smoothies zijn de snelste manier om lekker veel groente en fruit binnen te krijgen.

Smoothies bevatten vaak veel suiker omdat er In fruit en groenten suiker zitten.

Door een mix te maken van fruit met groente, zaden, eiwitten en superfoods voorkom je de suikerpiek die een smoothie van alleen fruit eventueel zou kunnen veroorzaken.

Meestal is een smoohtie romig en met fruit. De ingrediënten zijn meestal ijs, vers fruit, melkproducten (yoghurt, melk, room). Deze ingrediënten worden in een blender of een speciale smoothie maker gemixt tot een romige substantie. Voor meer smaak wordt in gespecialiseerde smoothiebars ingevroren fruit en ingevroren yoghurt gebruikt in plaats van ijsblokjes.

Waar komt de term smoothies vandaan 

Het begrip is overgenomen uit het Engels. In het Engels betekent de term smooth onder andere ‘glad’, ‘effen’; voor voedsel: ‘zonder stukjes’, ‘als een vloeistof.

Smoothies lijken op bepaalde dranken in warme landen zoals India, Maleisië, het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, waar dit soort producten worden gemaakt met vruchten, yoghurt en honing. In plaats van melk- of roomproducten wordt ook wel water gebruikt.

Waar komt de smoothies vandaan?

Toch bestaat de smoothies al lang, vooral in de Verenigde Staten.

Al in de jaren 30 van de vorige eeuw begonnen de Gezondheidswinkels aan de westkust van de Verenigde Staten met het verkopen van gepureerde fruitdranken ongeveer 10 jaar later stonden er in sommige kookboeken recepten voor een banaan en een ananas smoothies gemaakt in de blender.

WAT ZIJN SMOOTHIES? EN ZIT ER SUIKER IN EEN SMOOTHIE?

De term Smoothee of Smoothie werd gebruikt in boeken, tijdschriften en kranten voor een vruchten product dat was klaargemaakt in de blender.

Vooral in de jaren ’60 en ’70 waren er voornamelijk smoothies op basis van fruit, vruchtensap en ijs. Aan het begin van de jaren ’70 werd ijsmelk toegevoegd voor het verkrijgen van een fruit shake.

Toen in de jaren 80 de populariteit van sporten en fitness op kwam groeide de vraag naar gezondheidssupplementen hard.

Zo ontstonden de eerste gespecialiseerde sap en smoothies bars in Amerika. Tegen de eeuwwisseling was de smoothies industrie uitgegroeid tot een miljarden business.

Wat zijn groene smoothies

Groene smoothie,s zijn smoothie,s die behalve fruit vooral groene groenten bevatten,

Zoals boerenkool, spinazie en sla. Deze smoothies worden door hun gezonde karakter aanbevolen door meerdere (Amerikaanse) gezondheidsmagazines en zijn populair onder veganisten.

Doordat ze behalve deze groenten ook fruit bevatten, smaken ze veelal zoet.

Het ene stuk fruit of groente is het andere niet.

Elke vrucht is gezond, maar er zijn verschillen in de voedingsstoffen. Een handige site om voedingswaarden van producten te checken is www.voedingswaardetabel.nl. Hier kun je van veel groente en fruit zien welke voedingstoffen ze bevatten.

Smoothies zijn een goede toevoeging aan je voedingspatroon als je gewicht wilt verliezen.

Om suikerpieken in je bloed te voorkomen is het soms opletten dat ingrediënten niet teveel suikers bevatten. Druiven, appels en bananen zijn bijvoorbeeld rijk aan suikers. Groenten bevatten over het algemeen minder suikers dan fruit.

Een fruit smoothie bevat suiker.  

Het gaat hier om de suiker die van nature aanwezig is in de vruchten die je pureert. Hoe meer vruchten je toevoegt aan je smoothie, hoe meer suiker deze bevat. Sommige smoothies bevatten evenveel suiker als een glas frisdrank.

in fruit zit suiker dus ook in een fruit smoothie zit veel fruit. Dus het klopt dat een smoothie een behoorlijke suikerbom kan zijn.

Wat zijn smoothies

Echter de vergelijking met een blikje cola gaat wat mij betreft mank omdat een goede smoothie naast suiker ook vezels, vitamines en mineralen bevat. Je krijgt dus zeker niet alleen lege calorieën binnen.

Wat gaat er in een gezonde smoothie?

Wil je een caloriearme smoothie? Gebruik dan groenten als komkommer, bleekselderij, en sla. Ook vruchten als sinaasappels, grapefruits en citroenen bevatten weinig calorieën.

Let er wel op dat je calorieën niet teveel vermijdt wanneer je wilt afvallen. Te weinig calorieën binnenkrijgen vertraagt je stoelgang namelijk. Op langere termijn heeft dit een tegenovergesteld effect.

Een smoothie die je maakt met yoghurt of melk in plaats van water bevat meer calorieën. Je kunt als vervanging magere melk of yoghurt gebruiken. Veel recepten vragen een aantal schepjes suiker of honing toe te voegen, dit kan je achterwege laten.

Vezels en Superfoods

Er zijn een aantal ingrediënten die je aan je smoothies kunt toevoegen om deze nog gezonder te maken. Wanneer je wilt afvallen is het handig om je stoelgang te verhogen.

Daarvoor zijn vezelrijke ingrediënten belangrijk deze zorgen voor een ‘vol’ gevoel.

Voor vezelrijke smoothies is het toevoegen van havermout een goede en smakelijke optie. Havermout bevat weinig suikers en veel vezels.

Je kunt ook een handje chia zaad aan je gezonde smoothie toevoegen. Behalve dat deze erg vezelrijk zijn, bevatten ze ook gezonde omega-3 vetten. Een andere optie is het toevoegen van Eiwitrijke smoothies maken.

Chia zaad valt onder de zogenaamde superfoods.

Superfoods zijn voedingstoffen met een hoog gehalte aan verschillende belangrijke voedingsstoffen.

Superfoods zijn een ideale toevoeging om je smoothies nog gezonder te maken.

Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle

In dit artikel Heb ik je verteld wat smoothies zijn en of er suiker in een smoothie zit ik heb je alleen nog niet verteld over 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle.

In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!

Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..

Klik hier om meer te lezen over 20 dagen suikervrij >> 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen