Wat de meeste mensen zich afvragen is wat zijn de signalen dat je te veel suiker binnen krijgt?
De meeste mensen eten wel tot 150 gram suiker per dag, terwijl er maximaal 50 gram word aangeraden.
De signalen dat je te veel suiker binnen zijn te vergelijken met die van een drugsverslaving. Dit wordt verergerd door het feit dat de meeste voedingsmiddelen suiker bevatten.
Soms ben je je echter niet bewust van de negatieve effecten die de inname van te veel suiker op het lichaam kan hebben.
Wat zijn de signalen dat je te veel suiker binnen krijgt?
Misschien denk je dat het enige gevaar met het eten van te veel suiker diabetes is en als je er niet aan lijdt, krijg je waarschijnlijk wel de juiste hoeveelheid suiker binnen.
Het is waar dat diabetes één van de resultaten kan zijn van het eten van te veel suiker
Angst en depressie
Als je teveel suiker eet, stijgt je bloedsuikerspiegel en voel je een opleving. Vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel weer en dit kun je ook op emotioneel vlak voelen. Dit kan permanent piekeren en het hebben van een angstgevoelens veroorzaken. Ook symptomen die horen bij depressie kunnen ontstaan, zoals verdrietige gevoelens en jezelf willen afzonderen.
Die wisselende energielevels hebben ook een invloed op je humeur. Tijdens een suiker high voel je je goed en ben je gelukkig. Maar zodra je in een dal belandt, zakt ook je humeur onder nul.
Moe en gebrek aan energie
Wanneer je permanent vermoeid voelt dan is dat één van de belangrijkste tekenen dat je teveel suiker binnenkrijgt.
Wanneer je ontbijt of lunch vol zit met suikers en weinig eiwitten, vezels en vetten bevat dan kun je in de middag een flinke dip krijgen. Je krijgt misschien zelfs een flinke hoofdpijn en wilt het liefst in bed kruipen. Een gebalanceerd dieet zorgt ervoor dat er geen grote pieken en dalen in je bloedsuiker spiegel ontstaan.
Voedsel met een hoog suikergehalte kan je een even een opkikker bezorgen en het gevoel geven dat je meer energie hebt. De crash die daarop onverbiddelijk zal volgen, is een heftige.
Wanneer je je de hele dag door lamlendig voelt en moe dan is het hoog tijd om je eetgewoontes nog maar eens goed onder de loep te nemen.
De algemene reactie op dit soort vermoeidheid is het drinken van frisdrank of andere stimulerende middelen die ook rijk zijn aan suiker. Daardoor begint de cyclus weer helemaal opnieuw.
Je lichaam energie geven is erg belangrijk als je gaat sporten. Maar wanneer je merkt dat het steeds zwaarder wordt om te sporten dan kan het zijn dat je te veel suiker eet voordat je gaat sporten.
Wanneer jij je bloedsuiker omhoog brengt door een snack met veel suiker te nemen dan kun jij je na het sporten moe en ellendig voelen.
Door je lichaam energie te geven in de vorm van suikers dan bereikt je bloedsuiker snel een piek maar daarna zal het ook weer snel dalen, waardoor jij je hartstikke moe voelt terwijl je nog aan het sporten bent.
Tandplak en gaatjes
Niet voor niets krijgen we van kinds af aan te horen dat suiker zorgt voor gaatjes en we onze tanden goed moeten poetsen na het snoepen. Heb je veel last van tandplak en gaatjes? Dan is het slim om te kijken naar je suikerinname.
Geraffineerde suikers zijn vandaag de dag een belangrijke boosdoener van gebitsproblemen. Dit komt onder andere omdat deze suikers de voedingsbron van pathogenen (slechte bacteriën) zijn.
De mond zit vol met bacteriën die het gebit beschermen kunnen beschermen, maar pathogenen zullen juist problemen in de mond veroorzaken.
Suiker nestelt zich overal op en tussen je tanden waar het kan zorgen voor het wegrotten van je tandglazuur en het kan je tanden infiltreren waardoor pijnlijke gebitsproblemen kunnen ontstaan.
Buikvet
Een klein laagje vet rondom je buik is echt zo erg niet. Integendeel zelf, het is best goed voor je. Maar intern vet rondom de organen, dat is een ander verhaal. En laat suiker daar nou net de oorzaak van zijn. Kijk daar dus mee uit
Suiker wordt dan wel niet linea recta als vet opgeslagen, maar het heeft toch eigenschappen die slank blijven lastig maken.
Eén daarvan is dat zeker snelle suikers eetlust opwekkend kunnen werken.
Ze bevatten geen vezels en geven je nauwelijks een gevoel van verzadiging, je eet er dus snel te veel van.
Meer gewicht
Als je hersenen de hoeveelheid suiker hebben ontvangen die ze nodig hebben om te functioneren, slaan je hersenen de rest op als vet.
Omdat de alvleesklier niet in staat is om voldoende insuline aan te maken om het te verteren, slaat je lever het op als vet.
Raak niet in paniek. Je kunt nog steeds een paar stukken fruit eten en toch afvallen. De glucose in dat voedsel is niet zo slecht als die in verwerkte suiker, zoals die in gebakjes en snoepgoed.
Je zit nooit vol
Waarom is het toch zo makkelijk om nog een koekje te nemen of nog een plak cake?
Voeding wat veel suiker maar weinig eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen bevat geeft je geen verzadigt gevoel. Suiker geeft geen signaal af naar je hersenen waardoor je lichaam weet dat het net gegeten heeft en daarom blijf je maar door snaaien.
Het verlangen naar meer snoep
Zoals we al hebben gezegd, hebben we het over een substantie met effecten die lijken op die van drugs. Dus als je merkt dat je de hele tijd aan snoepen denkt, kan het een teken zijn dat je te veel suiker eet. Je kunt er namelijk aan verslaaf draken.
De reden dat dit gebeurt, stamt vanuit onze origine als mens. We hebben glucose nodig om te overleven. Hoe meer we eten, hoe meer je hersenen je vertellen dat je op moet slaan.
Dat is waarom suiker wordt toegevoegd aan de meest onwaarschijnlijke voedingsmiddelen, zoals snacks en zelfs vlees.
Je eten smaakt minder zoet
In het kort: je smaakpapillen zijn veel te verwend als het op suiker aankomt. Je lichaam heeft steeds meer suiker nodig om diezelfde zoete gewaarwording opnieuw te ervaren.
Maar omgekeerd werkt het ook. Wie een paar weken stopt met suiker, zal merken dat alles plots véél zoeter smaakt als je terug gesuikerd begint te eten. Dat gaat trouwens heel snel, na twee weken proef je al verschil.
Onrustige huid
heb je veel vlekjes en pukkeltjes op je huid de laatste tijd? De kans is aanwezig dat dit probleem ook te wijten is aan je suikerconsumptie.
Het verteren van suiker vereist insuline. Dit is een krachtige stof die je lichaam binnenkomt in hoog volume als je te veel suiker eet. Veel mensen zijn hier zeer gevoelig voor en hun huid begint droog en schilferig te worden als resultaat hiervan.
Suiker is een erg gemeen goedje wat veel gevolgen kan hebben voor het functioneren van je lichaam. In dit artikel heb ik geprobeerd duidelijk te maken wat de gevolgen kunnen zijn van een overmatige suikerconsumptie. Zoals je gelezen hebt reageert je lichaam hier erg sterk op.
Kijk eens heel kritisch naar je levensstijl en naar je voedingspatroon, en probeer dit aan te passen. Je zult versteld staan van de effecten na een paar weken minder suiker eten, niet alleen in je algemene gezondheid, maar ook in je gewicht zal er baat bij hebben gewoon proberen.
Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle
In dit artikel Heb ik je verteld wat de signalen zijn als je te veel suiker binnen krijg ik heb je alleen nog niet verteld over 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle.
In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!
Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..
Klik hier om meer te lezen over 20 dagen suikervrij >>