Wat is suiker?

Wat is suiker nou? Suiker behoort tot de koolhydraten.

De chemische naam voor suiker is ‘sacharose’. Een sacharosemolecuul is opgebouwd uit twee suikermoleculen, namelijk glucose en fructose. Het komt van nature voor in groente, fruit en honing, maar ook in suikerbieten en suikerriet.

Suiker word gemaakt van planten. De bekende witte kristalsuiker is afkomstig van suikerbieten en is meestal een Nederlands product.

Ook basterdsuiker, poedersuiker, vanillesuiker en stroop worden gemaakt van suikerbiet. Rietsuiker wordt gemaakt van het sap van suikerrietstengels.

Waar komt suiker vandaan?

De suikerbiet werd voor het eerst ontdekt als suikerbron in 1747.

Zonder twijfel zorgden nationale en economische belangen in suikerrietplantages ervoor dat de suikerbiet niet veel meer was dan een zeldzaam soort suiker in veel Europese landen. Deze situatie bleef zo tot het begin van de 19e eeuw, de tijd van Napoleon. Groot-Brittannië blokkeerde de suikerimport naar Europa, waardoor de suikerbiet opeens belangrijk werd als suikerbron. In 1880 had de suikerbiet suikerriet vervangen als belangrijkste suikerbron in continentaal Europa.

De introductie van suikerbieten in Engeland werd vertraagd tot de Eerste Wereldoorlog toen de Britse suikerimport werd bedreigd. Daarvoor importeerde Groot-Brittannië voornamelijk suikerriet uit haar tropische koloniën.

Wat is suiker

De suikerbiet is een gewas dat goed groeit in het Nederlandse klimaat. Ook bij andere landen met dit Noordzee klimaat is de suikerbiet een populair gewas onder de akkerbouwers, al vraagt het telen van de suikerbieten veel zorg en aandacht. Vanaf het uitzaaien tot aan de oogst. Verder blijft de suikerbiet afhankelijk van het weer.

Door gebruik te maken van moderne rooitechnieken kan de akkerbouwer bieten van een goede verwerkingskwaliteit afleveren aan de suikerfabriek, waardoor de boer een zo hoog mogelijke opbrengst per hectare realiseert. Want de akkerbouwer wordt afgerekend op de kwaliteit van zijn bieten.

En deze kwaliteit wordt voornamelijk bepaald door het suikergehalte en door de hoeveelheid tarra, (tarra is de grond die nog aan de geoogste suikerbiet blijft vastzitten).

De koolhydraten in onze voeding zijn onder te verdelen in zetmelen en suikers.

Er zijn verschillende suikers:

  • Sacharose (tafelsuiker)
  • lactose (melksuiker)
  • maltose (moutsuiker)
  • glucose (druivensuiker)
  • fructose (fruitsuiker)

Wat is het verschil tussen sucrose, glucose, suiker en saccharose?

De officiële chemische naam van tafel suiker is saccharose (engels  sucrose). Dit zijn dus synoniemen. Suikers zijn stoffen die chemisch gelijk zijn, en die behoren tot de koolhydraten. Chemisch gezien is saccharose een combinatie van twee kleinere koolhydraten, glucose en fructose. Glucose wordt ook wel druivensuiker genoemd.

De rol van suiker in ons lichaam?

Suiker is een brandstof voor alle cellen in ons lichaam. Spieren, organen, het zenuwstelsel: om goed te kunnen functioneren, hebben ze energie nodig en de belangrijkste energiebron is suiker.

We halen onze suikers niet alleen uit ‘gewone’ suiker ook graanproducten (brood, rijst, pasta), aardappelen en peulvruchten zijn leveranciers. Suiker wordt in het lichaam omgezet in glucose en in deze vorm door het bloed opgenomen.

Voor de hersenen geldt zelfs dat ze bijna helemaal afhankelijk zijn van glucose als brandstof. Suiker is overigens écht alleen maar brandstof het bevat calorieën maar verder geen voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen of vezels. Je raakt er ook niet verzadigd van. Als je trek hebt, heeft het daarom weinig zin om iets te eten wat veel suiker bevat.

De kans is zelfs groot dat je daarna alleen maar meer trek krijgt in zoetigheid.

Doorbreek de hunkering naar suikers in 20 dagen >>

Waarom wordt er suiker aan levensmiddelen toegevoegd?

Suiker wordt aan een aantal producten toegevoegd om deze te zoeten, in andere producten wordt slechts kleine hoeveelheid toegevoegd om alleen de smaak te versterken (en niet te zoeten).

Voor andere levensmiddelen is het een essentieel onderdeel van de structuur bijvoorbeeld voor cake en koekjes.

Is suiker schadelijk?

Nee suiker zichzelf is niet schadelijk wel wanneer je veel suiker consumeert in de vorm van snoepgoed Dan bestaat er de mogelijkheid dat je niet genoeg andere producten consumeert die je lichaam nodig heeft voor de dagelijkse voorziening van essentiële nutriënten.

Suiker kan leiden tot tand bederf wanneer snoepgoed of zoete dranken tussen de maaltijden door geconsumeerd worden.

Om tandbederf te voorkomen is het nodig om de tanden te poetsen op de conventiele wijze of door het eten van speciale kauwgum, anders plakt de suiker (en andere koolhydraten) aan de tanden en kan zich plak vormen en tandbederf veroorzaken.

Deze ziektes zijn halverwege de 20e eeuw flink toegenomen.

Precies in de tijd dat er steeds meer suiker toegevoegd werd aan ons eetpatroon.

We zijn het met z’n allen ook gewoon gaan vinden om vanaf je 50e levensjaar zo’n beetje ‘af te gaan takelen’, we worden strammer, krijgen last van kwaaltjes, de eerste (blijvende) medicijnen worden voorgeschreven.

suikervrij-eten

Als je daar eens goed over nadenkt is dat eigenlijk helemaal niet zo gewoon. Uit bovenstaande punten kan je de conclusie trekken dat suiker wellicht niet het beste voedingsmiddel voor de mens is.

Met gezonde voeding kan je veel van de ziektes en kwalen verminderen of voorkomen.

Suikervrij eten, dat is de hype van tegenwoordig toch waarom zou je eraan mee doen?

Dat is een keuze die je zelf maakt. Je bent vrij om ervoor te kiezen om volop suikers te blijven eten.

In de huidige maatschappij hebben veel mensen last van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, auto immuunziektes, huidproblemen, hormonale problemen, kanker, reuma, chronische vermoeidheid of een andere welvaartsziekte.

Is suiker de oorzaak van overgewicht?

Suiker is niet de veroorzaker van overgewicht maar slechts één van de oorzaken. Dus een beetje suiker in de thee of koffie kan op zich geen kwaad. Maar ze zeggen altijd over al waar (te) voor staat is niet goed dat is hier ook geval.

Je kan al veel voor komen als je geen suiker gebruikt meer of je suiker je gebruik beperkt.

Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle

In dit artikel ging ik dieper in wat is suiker en waar komt het vandaan ik heb je alleen nog niet verteld over 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle.

In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!

Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..

Klik hier om meer te lezen over 20 dagen suikervrij >> 

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen