Wat is glucose?
22 december 2020 
4 min. leestijd

Wat is glucose?

Om te kunnen bewegen en denken heeft je lichaam energie nodig. Deze energie komt uit voeding en dan voornamelijk uit glucose. Maar wat is glucose eigenlijk?

Glucose is een suikervorm en één van de soorten koolhydraten. Het is in feite de brandstof voor je lichaam, net zoals een auto gebruik maakt van benzine.

Je kunt glucose direct innemen in de vorm van dextrose (druivensuiker) maar het ontstaat ook in het lichaam bij de vertering van andere koolhydraten.

Als je voeding met koolhydraten eet of drinkt, zoals rijst, pasta of brood dan worden deze verteerd en afgebroken tot glucose. In deze vorm komt het in het bloed terecht.

De glucose wordt naar de spieren en organen vervoerd die de glucose opnemen en gebruiken voor energie.

Wanneer is glucose gezond?

Glucose komt je lichaam in via je voeding. Het komt vooral voor in planten: groenten, granen en fruit dus. Het woord “glucose” komt van het Griekse woord voor zoet. Dit omdat het eten dat voornamelijk uit glucose bestaat, een zoete smaak heeft.

Glucose komt dus voor in groenten, fruit en granen. In je maag-darmkanaal worden alle onderdelen van die voedingsmiddelen van elkaar gescheiden, en wordt onder andere glucose eruit gehaald.

Glucose en je bloedsuikergehalte

Je lichaam is continu bezig met het vinden van de juiste balans in het glucosegehalte in je bloed. Dit heet ook wel het bloedsuikergehalte. Na het eten van een maaltijd met koolhydraten stijgt dit gehalte. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de weefsels de glucose opnemen. Zo komt het bloedsuikergehalte weer in balans.

Onder bloedsuiker verstaan we de glucose (suiker) in het bloed. Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment

Glucose en je bloedsuikergehalte

Ons lichaam haalt glucose met name uit onze voeding. Koolhydraten die we eten, zoals in brood, pasta, aardappels en suiker, komen als glucose in het bloed. Dit gaat het hele lichaam door zodat alle cellen van energie worden voorzien. Bloedsuiker is dus onmisbaar.

In de normale situatie zorgt ons lichaam dat het bloedsuikergehalte precies in evenwicht is. Bij diabetes werkt dit proces niet goed en is behandeling nodig om de bloedsuiker te verlagen.

Zonder glucose kan een mens niet overleven

Glucose is van levensbelang voor de mens. Zonder glucose als brandstof zou de mens niet kunnen ademen, denken, lachen of lopen.

Elke dag, elke seconde verslinden onze cellen enorme hoeveelheden energie, want een mens werkt niet vanzelf. Zonder glucose kunnen we niet overleven.

Alleen als onze hersenen verbranden ongeveer 140 gram glucose per dag. Dat is net zoveel als tien lepels suiker.

Om ons lichaam te laten functioneren, moeten we suiker niet in zijn pure vorm naar binnen lepelen. Ons lichaam kan glucose als brandstof zelf produceren, bijvoorbeeld uit brood, pasta, aardappelen of karbonades.

Dit duurt echter enige tijd want onze stofwisseling heeft vele tussenstappen nodig voordat die uit voedsel de brandstof glucose heeft gemaakt.

Bloedsuikerwaarde bij diabetes is de hoeveelheid suiker glucose in het bloed te hoog. Een gezonde bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4,0 en 8,0 mmol/l.

Of iemand diabeet is, kan alleen worden bepaald door de bloedsuiker te meten. Dit gebeurt in eerste instantie meestal met een vingerprikje.

De bloedsuikerwaarde is afhankelijk van het moment van prikken; nuchter (acht uur van te voren niets gegeten of gedronken met uitzondering van water) of na een maaltijd is een groot verschil.

Bij een afwijkende waarde wordt vaak als extra check het bloed onderzocht in een laboratorium.

Wat merk je van een hoge glucose waarden?

Men streeft doorgaans naar bloedglucose waarden tussen 4 en 9 mmol/l. Klachten ontstaan meestal pas bij een glucosewaarde boven 10-15 mmol/l.

De klachten zijn dorst, veel drinken en plassen, moeheid of lusteloosheid, prikkelbaarheid en wazig zien.

Hoe hoger de bloedglucose, en hoe langer verhoogd, hoe meer klachten. Bij langdurige hyperglycemie bestaat een grotere kans op infecties, jeuk en slecht helende wondjes.

bij hogere glucosewaarden

De infecties variëren van steenpuisten, blaasontsteking en schimmelinfecties tot een fikse longontsteking.

Dat komt enerzijds omdat ons afweer systeem bij hogere glucosewaarden minder goed functioneert, anderzijds omdat glucose in de urine een mooie voedingsbodem is voor bacteriën en schimmels in de blaas en omgeving.

Als hoge glucosewaarden bij ziekte (zoals een longontsteking) niet tijdig worden opgemerkt en/of onbehandeld blijven, kan de diabetes ernstig ontregeld raken.

Er ontstaat dan toenemende uitdroging en sufheid, welke kan uitmonden in een hyperglycemisch coma.

Wat is glycogeen

Glycogeen is een meervoudig vertakt polymeer van glucose (suiker). Glycogeen gebruikt het lichaam als een energiebron voor onder andere de beweging van de spieren.

Glycogeen wordt voornamelijk opgeslagen in de spieren en de lever. Glycogeen is de energiebron voor een duursporter.

Glycogeen zorgt er namelijk voor dat je gedurende lange duurtrainingen over voldoende energie beschikt. In tegenstelling tot glycogeen is creatinefosfaat in de spieren een energiebron die veel sneller op raakt.

Dit verschil zie je terug bij het sprinten waarbij je meer kracht nodig hebt en meer explosiever bent. Dit is het gevolg van een andere energiebron (voornamelijk creatinefosfaat).

Bij een energieoverschot (meer energie in dan uit) en een verzadigde glycogeenvoorraad wordt het eten omgezet in opgeslagen als secondaire langdurige energieopslag (vetten in vetweefsel, deze dienen als primaire energieopslag).

Glycogeen opslag

Glucose kan niet direct in cellen in je lichaam opgenomen worden. Het heeft namelijk een hoge osmotische waarde, wat betekent dat het zo veel water de cel in zou ‘trekken’ dat de cel erdoor zou kunnen knappen. Het lichaam zet glucose daarom om in glycogeen, dat wél goed in spiercellen opgenomen kan worden, en slaat de energie op die manier in het lichaam op.

Een groot deel van het beschikbare glycogeen wordt in de spieren bewaard, waar je het direct kunt gebruiken. Daarnaast wordt er een klein deel in je lever opgeslagen, zo’n 100 gram. In totaal levert die voorraad genoeg energie om zo’n 90 tot 120 minuten zware inspanning te leveren.

Wat is glycogeenziekte

Glycogeenziekte is een erfelijke aandoening waarbij glycogeen in het weefsel wordt opgestapeld. Er zijn ondertussen al twaalf vormen van deze ziekte bekend. Wanneer je glycogeenziekte hebt kan je lichaam de stof glycogeen niet afbreken.

Voor het afbreken van glycogeen is een enzym nodig. Wanneer dit enzym niet goed functioneert kan je lichaam glycogeen niet afbreken en vetten en eiwitten omvormen naar glucose.

Bij enkele vormen van deze ziekte geeft een eiwitrijk dieet,

Wat voor jou? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

In dit artikel heb je gelezen Wat glucose is en wat het met jou lichaam kan doen.

Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen