Wat is Fructose?
28 december 2020 
in Suiker
4 min. leestijd

Wat is Fructose?

Wat is Fructose? De natuurlijke vorm van fructose is te vinden in fruit (en in mindere mate in groente, noten en zaden). Deze vorm van fructose is niet schadelijk voor je gezondheid.

De onnatuurlijke vorm van fructose is zeer schadelijk voor je gezondheid.

Het is een zoetmaker die je in frisdrank, koek, snoep, crackers, sauzen en veel andere bewerkte producten vindt.

Deze vorm van fructose maakt je dikker en is betrokken bij verschillende ziektes, zoals diabetes type 2, en kanker

Fructose, ook levulose (van het Latijnse laevus)

Uit onderzoek blijkt dat fructose op dezelfde manier verslavend werkt als alcohol.

Wellicht zijn er al veel meer fructose verslaafden dan alcohol verslaafden.

Ook veroorzaakt fructose dezelfde ziektes als alcoholverslaving En de hersenen veranderen net zo als bij alcohol verslaving

Dat komt doordat de lever van zowel fructose als alcohol de zelfde afbraak producten maakt. Met de ziekelijke gevolgen.

Van nature komt fructose onder andere voor in fruit en honing. 

Kwalitatief hoogwaardige honing en vruchten leveren –behalve fructose– óók belangrijke enzymen, vitamines, mineralen die kunnen bijdragen aan een optimale verwerking van fructose door het menselijk lichaam.

Bovendien levert fruit veel voedingsvezels die de opname van fructose vertragen.

Suiker kan verschillende soorten suiker zijn, saccharose zijn grotere moleculen, fructose kleinere. Gewone riet of bietensuiker is een mengsel met ongeveer de helft van beide soorten suiker.

Omdat fructose zoeter is dan sacharose, heeft invertsuiker per gram een grotere zoetkracht dan suiker.

Het wordt industrieel als zoetstof gebruikt. Ook kristalliseert invertsuiker minder snel dan sacharose en daardoor blijft het zachter. Banketbakkers maken gebruik van deze eigenschap in glazuren etc.

Invertsuiker wordt onder meer gebruikt om wijn te verbeteren en bij de champagne en likeurbereiding. Ook wordt invertsuiker gebruikt als honingvervanger daar honing grotendeels dezelfde suikerverhouding bevat.

Dextrose of glucose is weer een andere vorm, die direct in het bloed kan worden opgenomen.

Wat álle suikers gemeen hebben, is dat ze zijn opgebouwd uit ketens van glucose-, fructose- en galactose-moleculen. Deze drie suikers zijn dus de basiskoolhydraten waaruit alle andere suikers zijn opgebouwd; denk maar eens aan druivensuiker (dextrose), melksuiker (lactose) en moutsuiker (maltose). Sucrose oftewel tafelsuiker bestaat bijvoorbeeld uit fructose + glucose.

Glucose-fructosestroop 

wordt verkregen uit mais… Maar de gemiddelde maissoort is van nature géén voorname bron van fructose. Sterker nog: maiszetmeel –het basis-ingrediënt van glucose-fructosestroop– bestaat van nature voor bijna 100% uit glucose. Middels enzymatische processen wordt een deel van de in mais aanwezige glucose kunstmatig omgezet in fructose, waardoor de verhouding tussen glucosegehalte en fructose gehalte verandert.

Fructose-intolerantie?

Een voedselintolerantie eens over gehoord. Maar ik kan me voorstellen dat je minder vaak of nooit iets gehoord hebt over een fructose-intolerantie. Toch komt dit vaker voor dan je denkt!

Fructose-intolerantie? Wat is dat?

Fructose is een fruitsuiker en wordt normaalgesproken in de darmwandcellen opgenomen via een speciaal transporteiwit. Als dit eiwit niet of onvoldoende aanwezig is, komt de fructose in je dikke darm terecht en wordt het daar gefermenteerd door de darmbacteriën en ontstaan er zuren en gassen.

Het gevolg? Diarree, constipatie, buikpijn, buikkrampen, winderigheid, misselijkheid en een opgeblazen buik.

Wat kan je doen tegen Fructose-intolerantie?

Er zijn geen medicijnen die fructose-intolerantie genezen. Er zal een dieet voorgeschreven worden die fructose beperkt, ook wel een fructosebeperkt dieet genoemd. Fructose zit niet alleen in vruchten en in mindere mate in groenten, maar wordt ook veel als zoetstof gebruikt in snoep, koek en gebak.

Ook sucrose moet uit het dieet gehouden worden. Sommige zoetstoffen bevatten naast glucose ook een gedeelte fructose. Het is vaak lastig om een goed dieet te vinden.

Het is vooral heel veel verpakkingen lezen en eventueel een deskundige op dit gebied inschakelen. Wanneer de patiënt zich aan dit dieet houdt is de kans klein dat de klachten terugkomen.

Bij het in de fout gaan zullen de klachten vrijwel direct weer op komen zetten. De klachten kunnen enkele uren tot enkele dagen aan blijven houden na het eten van fructose.

Wat kun je beter niet eten als je vermoedt dat je een fructose-intolerantie hebt?

Mensen met een fructose-intolerantie kunnen het beste geen producten met een hoge hoeveelheid fructose eten zoals:

Fruitsappen, Appels, Watermeloen, Asperges, Erwten, Courgette

WAT IS FRUCTOSE fruit suiker

 

Dingen die je zou kunnen proberen, maar die lichte klachten kunnen veroorzaken, zijn:

Bosbessen, Wortels, Avocados, Groene bonen, Sla, Bananen, Aardbeien

Calorieën

Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. Wel zitten in vloeibare suikers zoals honing of fruitstroop net iets minder calorieën, omdat ze ook water bevatten. Maar wil je op je gewicht letten, gebruik dan zo min mogelijk suikers.

dat iets ‘biologisch’ of ‘natuurlijk’ is wil niet per definitie zeggen dat het dan ook  goed is. Het is milieuvriendelijker geproduceerd, dus qua gifstoffen minder belast. Maar het is absoluut een leugen dat alle biologische producten ook daadwerkelijk gezonder zijn.

Hetzelfde geldt met vrijwel alle natuurlijke suikers, deze zijn ook echt niet gezonder voor je lichaam. Het blijven suikers.

In de winter halen we onze broodnodige vitamientjes maar al te graag uit een vers stukje fruit. Het gezonde imago ervan doet ons geloven dat het geen kwaad kan om non stop te smullen van druiven, mandarijntjes en appels. Maar toch hou je zelfs die fruitconsumptie beter binnen de perkenFruit is goed voor je!

Er zitten veel bouwstoffen in die je lichaam nodig heeft maar in welke fruitsoorten vind je de meeste suiker?

 Fruit met een laag fructose gehalte

Citroen of limoen, Frambozen, Rabarber, Veenbessen

Fruit met een laag tot medium fructose gehalte

Aardbeien, Abrikozen, Avocado’s, Bananen, Bosbessen, Grapefruit, Kiwi’s, Mandarijn, Meloenen, Nectarines, Papaja’s, Perziken, Tomaten, Zwarte bessen.

WAT IS FRUCTOSE?

Fruit met een tamelijk hoog fructose gehalte

Ananas, Pruimen, Sinaasappels

Fruit met een hoog fructose gehalte

Appels, Bramen, Druiven,

Gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen, gedroogde abrikozen en pruimen

Granaatappels, Kersen, Mango’s, Peren, Vijgen

De beste tip als het om fruit (en eigenlijk alles) aankomt, is afwisselen. Eet niet alleen maar appels, maar ook bananen, peren, tropische vruchten, bessen… en kies niet alleen voor zoet, maar ook voor zuur fruit.

Overdaad schaadt, dat blijft altijd zo. Zelfs water kun je teveel drinken en eraan overlijden, terwijl je toch zou zeggen dat water niet schadelijk voor je is. Met fruit en fruitsuikers geldt dat natuurlijk ook.

Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle

In dit artikel Heb ik gesproken over wat is fructose nou eigenlijk en wat doet het nou met ons lichaan.

In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!

Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..

Klik hier om meer te lezen over 20 dagen suikervrij >> 

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen