Wat is een suikerdip?
30 juni 2020 
in Suiker
4 min. leestijd

Wat is een suikerdip?

Ik ga jou in dit artikel de vraag wat is een suikerdip beantwoorden.

Jij bent op deze website terecht gekomen met vragen over suiker over de wereld van suiker is heel veel te vertellen en ook belangrijk om te weten voor jou gezondheid.

Wat is een suikerdip?

Herken je dat je hebt heerlijk gegeten en daarna een enorme suikerdip! Na een zware maaltijd is het normaal dat je je een beetje moe voelt. Meestal duurt dit 15 tot 30 minuten.

In de oertijd was er vaak een tekort aan eten. We aten als we konden zoveel mogelijk. Daarna hadden we rust nodig om de voeding te verwerken.

Ondanks dat er voor ons in principe geen schaarste aan voeding meer is, zit dit mechanisme nog steeds ingebouwd in ons lichaam.

Eten stimuleert een gedeelte van het autonome zenuwstelsel en zorgt ervoor dat onze hartslag en ademhaling vertragen en dat alle energie naar de organen gaat die bijdragen aan het verwerken van voeding.

Hiervan wordt je dus tijdelijk een beetje moe van  na het eten. Met een volle maag sporten voelt ook helemaal niet goed. Toch zou een gezonde maaltijd je juist ook energie moeten geven.

Een suikerdip tegen gaan

Heb jij wel eens een suikerdip? Overwint de moeheid het dan van je energie? Verlang je regelmatig naar zoetigheid?

totaal geen suiker meer. Maar dat is voor de meeste mensen ook totaal onrealistisch. Dus dit kun je overwegen, maar is in de praktijk vaak lastig.

Want de suikerindustrie verspreid zijn witte wondermiddel onder een heleboel producten. Zelfs producten waarin je het niet verwacht

Welke producten ga jij uit je dag maaltijd schrappen, om minder suiker te nuttigen? Denk aan koeken (ook schijnbaar gezonde tussendoortjes bevatten vaak veel suiker, check de verpakking), snoep, chocolade, frisdrank, vruchtensappen en gezoete toetjes.

Wat levert het je na 4 weken op als je minder vaak suikerrijke producten eet?

Nu kan de conclusie zijn: ‘’Ik raak zwaar gefrustreerd, loop chagrijnig door huis of  je word er super ongelukkig van.

Dan kun je je afvragen of je genoeg voordelen ervaart om minder suiker te eten. Zijn er niet genoeg voordelen? Kies dan voor een optie waar je gelukkig bij blijft!

Moe na het eten Bewegen en daglicht

Ben je moe na het eten? Ga dan lekker even 10 minuten wandelen, liefst buiten.

Beweging stimuleert je metabolisme (stofwisseling) en helpt je ook om ’s nachts beter te slapen. Frisse lucht zorgt voor meer zuurstof.

Dit geldt eveneens voor daglicht (liefst zonlicht). Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en daglicht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine goed gereguleerd wordt, wat je ’s nachts weer beter laat slapen.

Lekker dansen op je favoriete muziek helpt je ook om van je dipje af te komen.

Een verfrissende douche nemen na het eten of even je polsen en nek besprenkelen met koud water geeft je tevens een oppepper.

Voeding waar je na het eten moe van kan worden

Producten met veel magnesium zoals bananen, pompoenpitten en heilbot zijn supergezond maar bevatten veel magnesium. Magnesium is een essentieel mineraal voor je gezondheid maar werkt ook als spierontspanner, dus je kunt hierdoor enige loomheid in je spieren ervaren.

Voeding waar je na het eten moe van kan worden

Rood vlees is moeilijk te verteren door je lichaam. Het kost veel energie. Je kunt beter kiezen voor bijvoorbeeld vette vis zoals zalm. De Omega 3 in vette vet staat erom bekend dat het hersenfuncties zoals de concentratie stimuleert.

Plan je maaltijden

Veel voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat het slim is om meerdere kleine porties te eten op een dag (zeker als je vaak moe bent na het eten); zo’n 5 kleinere maaltijden per dag.

Tussen deze maaltijden laat je dan niet meer dan 3 uur zitten. Je ontbijt is het allerbelangrijkste. Het is niet verstandig om dit over te slaan, ook al krijg je niet veel door je keel.

Tussen 14 uur en 16 uur in de middag zakt je lichaamstemperatuur licht en dat kan ook je after lunch dip versterken.

Laat kant en klaar producten en in de winkel liggen want die zitten bomvol suiker.

Ga niet voor het slapengaan nog grote zware maaltijden wegwerken. Je kunt best wat kleins eten maar eet niet iets suikerrijks.

Als je lichaam ’s nachts tijden het slapen insuline gaat aanmaken heeft dat een slecht effect op je nachtrust.

Omgaan met geraffineerde suikers

Niet iedereen kan even goed omgaan met geraffineerde suikers. De één reageert er sterker op dan de ander. Als jij hier gevoelig voor bent kun je dat merken aan schommelingen in je humeur, hartkloppingen, misselijkheid, zweten, trillen en een enorme en acute behoefte aan eten.

Je hebt dan een dip in je bloedsuikerspiegel, een ‘hypo’. Zo’n dip wordt vaak veroorzaakt door een stijging eerder. Een stijging doordat er te snel suikers vrijkwamen in je bloedbaan die zorgden voor een hoog insulineniveau.

Omgaan met geraffineerde suikers

Als je dit herkent probeer dan eens goed te letten op wat je eet. Het gaat niet eens om de hoeveelheid, maar om het type voedsel. Kies vezelrijk voedsel dat niet zo snel verteert wordt.

De suikers komen geleidelijk vrij in je bloedbaan en je alvleesklier kan het tempo qua insulineproductie ook gemakkelijk bijbenen.

Wat is belangrijk?

Een te lage bloedsuikerspiegel zorgt er voor dat je vooral tussen de maaltijden in en ’s nachts een enorme trek krijgt in iets zoets. Omdat bij een te lage bloedsuikerspiegel je hersenen niet voldoende energie krijgen, ontstaan vervolgens klachten als hoofdpijn, duizeligheid, moeizaam denken en praten, dubbel zien en slaperigheid. Voor de hersenen is glucose de belangrijkste energiebron.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat een te lage bloedsuikerspiegel zich ook kan uiten in tal van psychische klachten: nervositeit, geïrriteerdheid, gebrek aan concentratievermogen, angsten en depressies.

Zorg dat je voornamelijk volkoren producten eet, dat je veel groenten en fruit eet en dat je alle witte bewerkte producten zo veel mogelijk uit je basisvoeding weert. En veel drinken is belangrijk maar dat wist je natuurlijk al. De uitvoering is simpel Nu de toepassing de keuze is aan jou.

Veel mensen houden van suiker omdat het lekker zoet probeer eens wat verse vanille, kaneel, of citroenrasp aan eten toe te voegen in plaats van suiker of honing je zult merken dat het helpt.

Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle

In dit artikel Heb ik je verteld wat een suikerdip is ik heb je alleen nog niet verteld over 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle.

In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!

Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..

Klik hier om meer te lezen over 20 dagen suikervrij >> 

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen