Wat doet suiker in jou lichaam? Je lichaam is ingesteld op regelmaat en dat geldt ook voor de inname van voedsel.
Maar als jou dagelijkse voedsel en drinken te veel suiker bevat gaat er van alles gebeuren in jou lichaam!
Te veel suikerklontjes
Een berg suikerklontjes zoals in een glas cola is een geconcentreerde energiestoot.
Dit ervaart je lichaam als een grove inbreuk op die regelmaat. Je alvleesklier moet de klap opvangen die produceert een sloot insuline om die suiker versneld af te breken.
Dat moet, want het bloedsuikerpeil moet vrij constant blijven. Gebeurt dat niet, dan komt een hele reeks lichaamsfuncties in gevaar.
Nu zou je zeggen: goed van die alvleesklier. Maar van alles wat te veel geprikkeld wordt, neemt de gevoeligheid af. Bij de alvleesklier kan dit ernstige gevolgen hebben.
Insuline is een noodzakelijke stof, zonder dat raak je al snel in coma en daarna treedt griezelig snel de dood in.
Een leven lang een veel te hoge inname van geconcentreerde suikers maakt dat je alvleesklier het op gaat geven. Dan word je suikerziek. Diabetes versnelt de veroudering; suikerzieke mensen hebben veel meer kans op ouderdomskwalen zoals hart- en vaatziekten.
Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft.
En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.
Wat doet suiker met jou huid?
Huidveroudering, de één draait er zijn hand niet voor om en voor de ander is het één grote nachtmerrie. Feit blijft dat iedereen in meer of mindere mate te maken krijgt met veroudering van de huid. Genetische aanleg, zongedrag, mimiek of hormonen kunnen van invloed zijn op op dit proces.
Een minder bekend begrip dat steeds vaker in relatie tot huidveroudering wordt genoemd is glycatie, ook wel het versuikeringsproces genoemd. Glycatie is een chemisch proces, waarbij een overvloed aan suikers voor (versnelde) huidveroudering zorgt. In dit blogbericht zullen we iets meer vertellen over het fenomeen glycatie en wat je eraan kunt doen.
Wat doet suiker met je hersenen?
Behalve dat suiker je lichaam bijna letterlijk afbreekt, heeft het ook een negatief effect op je hersenen.
Het tast de structuur van de hersenen aan en remt de ontwikkeling van bepaalde gebieden in de hersenen af, waardoor je minder goed in staat bent verstandige besluiten te nemen en meer overgeleverd bent aan je instincten.
Mensen die veel suiker eten vinden het om die reden vaak moeilijker om ongezonde voeding te laten staan en voor gezonde alternatieven te kiezen.
Dit is wat er in jou lichaam gebeurt wanneer je te veel suiker eet.
Op het moment dat iets zoets je tong raakt zenden je smaakpapillen een berichtje naar je hersenen. lekker! Je beloont je vervolgens met het beloningshormoon dopamine. Ondertussen belandt de suiker in je buik, waar het wordt verdund door je spijsverteringssappen en schuift het door naar je dunne darm.
Enzymen beginnen elk deeltje af te breken in twee soorten moleculen: glucose en fructose. De meeste toegevoegde suiker komt van suikerriet of suikerbieten, en die zijn voor zowel glucose als fructose gelijk verdeeld.
Echter, industrieel gemaakte siroop bevat vaak veel meer fructose dan glucose. Wanneer je dit vaak eet, kan het je lichaam een flinke klap geven. Niet doen dus.
Dit gebeurt er met de glucose:
Het sluipt door de wanden van je dunne darm, waarbij ze je alvleesklier triggeren om de insuline af te scheiden, een hormoon dat glucose uit je bloed haalt en het omzet in energie.
Maar veel zoete tussendoortjes zijn overladen met zoveel glucose, dat je lichaam het niet aankan, waardoor die energieboost slechts van korte duur is. En bovendien keihard terugkaatst… Suiker crash.
Insuline blokkeert ook de productie van leptine, het hongerhormoon dat je brein vertelt dat je verzadigd bent. Hoe hoger je insulineniveau, hoe meer trek jij hebt (zelfs wanneer je veel hebt gegeten). En door die gesimuleerde hongermodus start je lichaam met het opslaan van glucose als buikvet.
Bezig bijtje insuline doet ook zijn invloed gelden in je brein, en niet op een positieve manier. Als je veel en langdurig suiker gebruikt kan het aantal dopaminereceptoren in je brein afnemen.
Hierdoor zal je nog meer naar suiker gaan verlangen, met soms verslavingsachtige verschijnselen tot gevolg.
Dit gebeurt er met de fructose:
Ook fructose sluipt stiekem door de wanden van je dunne darm, zo je bloedstroom in, waarna de fructose direct doorgaat naar je lever.
Een normale spijsvertering verloopt zonder pijn en problemen. Een teveel aan fructose (vruchtensuiker) kan darmproblemen zoals diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Fructose komt relatief veel voor in vruchtensappen en frisdranken. Daarnaast ook in koek, snoep en kant-en-klaar-sauzen.
Je lever werkt hard om fructose te verteren, en het om te zetten in iets wat je lichaam kan gebruiken. Maar het orgaan is al snel overspoeld, vooral wanneer je een zoete bui had. Na verloop van tijd kan de overtollige fructose zorgen dat er ongevraagd vetbolletjes gaan groeien in de lever, genaamd lipogenese, de voorloper van een leververvetting (waar geen alcohol aan te pas komt).
Te veel fructose verlaagt ook je goede HDL cholesterol en verhoogt de productie van triglyceriden, een type vet dat zich van de lever naar de slagaders kan verplaatsen, wat je risico op een hartaanval of beroerte verhoogt.
Je lever zendt nu een noodverzoek uit voor extra insuline (want jazeker, die multitasker regelt ook je leverfunctie). Helemaal overweldigd zal je alvleesklier nu aan het overwerken slaan, dat kan leiden tot ontstekingen in je lichaam en je risico op obesitas en diabetes kan verhogen.
Wat nou is te veel suiker?
Het niet gezond als we meer dan 25 gram suiker per dag consumeren. Dit klinkt misschien veel, totdat je je realiseert hoe snel je dat opneemt.
Te bedenken dat er in een blikje tomatensoep maar liefst 30 gram suiker zit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een pot Nutella.
Zo kom je natuurlijk supersnel aan die 25 gram per dag. De grootste valkuil is dat je bij veel producten niets van zoetigheid proeft en er niet eens bij stilstaat dat er überhaupt suiker in zit.
Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle
In dit artikel Heb ik je verteld wat suiker doet met jou lichaam ik heb je alleen nog niet verteld over 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle.
In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!
Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..