Suiker blijft suiker?
23 juni 2020 
in Suiker
5 min. leestijd

Suiker blijft suiker?

Wat kan je in plaats van suiker gebruiken als vervanger we moeten wel beseffen dat suiker suiker is en suiker blijft suiker.

Iedereen wil lekker eten en iedereen weet dat suiker slecht voor je is maar wat kunnen we in de  plaats van suiker kunnen gebruiken.

Daar kunnen we nog ene of ander over afvragen.

Suiker blijft suiker

Wij willen ons eten toch lekker maken en we moeten toch ook nog van ons eten kunnen genieten toch.

Bijna iedereen gebruikt ongemerkt vaak meer suiker dan je zou denken of willen. Ook al omdat veel producten als sauzen, pakjes en zakjes meer verborgen suikers bevatten dan je vermoedt.

Wil je minder of geen suiker gebruiken, dan zijn er verschillende alternatieven dan kan je natuurlijk gaan voor de kunstmatige zoetstoffen maar er zijn ook een aantal natuurlijke alternatieven.

Deze  koop je vaak bij natuurvoedingswinkels ook bij een goed gesorteerde supermarkt kan je tegenwoordig ook steeds vaker natuurlijke suikervervangers vinden.

Ongezonde suikers voor 100% vermijden is nagenoeg onmogelijk, Suiker blijft suiker omdat in de meeste producten die je in de winkel koopt deze suikers bevatten.

Maar wat je wel kunt doen, is het deel wat je zelf toevoegt, dus aan koffie, thee, yoghurt, toetje, cake, vervangen door alternatieven. Daarmee heb je al een deel gewonnen.

Laten we een paar alternatieven eens op een rijtje zetten

Hieronder staan producten die je kunt in de keuken tijdens het bakken kunt gebruiken

je hoeft echt niet altijd een suikervervanger te gebruiken je kunt baksels ook prima zoeten met bijvoorbeeld een banaan of dadels.

Deze zijn van zichzelf al zoet en geven een lekkere smaak aan verschillende baksels. Uiteraard zal dit niet voor ieder recept toepasbaar zijn, maar zo kun je altijd wat afwisselen.

Palmsuiker 

Dit is een ongeraffineerde zoetstof met een relatief lage Glycemische Index van ongeveer 35. De smaak is wat minder zoet dan gewone suiker en heeft een bijsmaak die aan karamel doet denken.

Dit type suiker is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt, en wordt verkocht als kristalsuiker en in klontjes.

Palmsuiker wordt gemaakt van de nectar van de bloem van de suikerpalm (palmyra)  Het sap uit de palmboom wordt gedroogd en gemalen tot een korrelige structuur.

Het sap komt uit verschillende palmboomsoorten: daarom zijn er ook best veel soorten palmsuiker.

Als het uit de kokospalm komt, dan is het geen palmsuiker, maar kokosbloesemsuiker. de smaak ervan doet erg denken aan bruine basterdsuiker. Het ziet er ook een beetje zo uit.

Honing

Honing wordt heel veel gebruikt als suikervervanger. Op zich is er niets mis mee, mits je de goede soort koopt. Kies liever niet voor de goedkope, niet-biologische honing.

Deze bijen hebben namelijk meestal suikerwater gekregen om te overwinteren én de honing is vaak te warm verwerkt.

Als honing wordt verwarmd boven 45°C, gaat dat ten koste van de voedingsstoffen. Ook is aan goedkope honing vaak suikerwater toegevoegd. Dan heb je er eigenlijk helemaal niks aan, want je eet in feite alsnog suiker.

Suiker blijft suiker

Kijk dus goed op de verpakking zodat je weet wat er allemaal in zit.

De beste keuze is biologische koud geslingerde of rauwe honing die je rechtstreeks bij de imker koopt of in een reformwinkel. Deze bijen krijgen geen suikerwater om te overwinteren.

Koud geslingerde honing heeft een GI van 30-35. Wel heeft honing een behoorlijke invloed op je bloedsuikerspiegel.

Gebruik het dus met mate.  In honing zit natuurlijk fructose, dus als je daar niet tegen kunt, laat het dan staan en kies voor een andere suikervervanger.

Kokosbloesemsuiker/kokospalmsuiker

Dit wordt gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Deze suiker bevat veel mineralen en vitamines en heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Het bevat weinig glucose en fructose.

Het is tevens uitgeroepen tot de meest duurzame suiker omdat er geen bomen voor hoeven worden gekapt en de boom ook gewoon kokosnoten blijft produceren.

Ook hier moet je altijd opletten dat je pure kokosbloesemsuiker koopt die niet vermengd is met bruine suiker. Maar kokosbloesemsuiker is dus een goede keuze.

Agavesiroop

Agavesiroop is afkomstig van een soort cactus; de agave. De nectar daarvan is een natuurlijk product, maar helaas is dat niet wat we in de winkels krijgen aangeboden.

De agavesiroop die wij kunnen kopen is ontstaan na een proces van filteren en bewerken, waarbij veel mineralen en enzymen verloren zijn gegaan en veel fructose is ontstaan.

Deze siroop bestaat voor 90 tot 93% uit fructose Onthoud fructose is slecht voor je lever. Deze valt dus af. Rauwe agavesiroop die niet is verhit is, voor de variatie, wel een goede optie maar lastig te krijgen.

Ahornsiroop

Ahornsiroop is een zoetvervanger die voor het overgrote deel geproduceerd wordt in Canada en de Verenigde Staten. Deze suikervervanger wordt al veel gebruikt op de pannenkoeken, op wafels en in de havermout.

Goede ahornsiroop is niet goedkoop: Een liter siroop van goede kwaliteit kost ongeveer 20 euro.

Fruit en zoete groenten De natuurlijke suikervervanger

De meest natuurlijke vervanger is Fruit kun je zo uit de hand eten als tussendoortje. Maar je kunt het ook gebruiken bij het bakken van taart, cakes en andere lekkere dingen.

Wanneer ‘fruitsuiker’, zoals fructose, wordt onttrokken uit de vrucht, dan is dit ook geraffineerde suiker. Dit komt omdat het zoete uit de vrucht wordt gehaald en er geen vezels, vitamines en mineralen meer aanwezig zijn. Vermijd de zakjes fructose in de winkel dus.

Alleen fruit in z’n gehele vorm is een echte natuurlijke vorm van suiker!

Net als fruit zitten er tussen de groenten ook zoete soorten die je goed kan gebruiken om een natuurlijke zoete smaak aan je gerechten te geven.

Zoete aardappel en wortel bijvoorbeeld worden vaak gebruikt in cakes en taarten en geven een zoete smaak. Rode bieten worden wel in brownies verwerkt. Gebakken ui heeft ook lekkere zoete smaak aan hartige gerechten.

Gember

Gember is een pittig zoete wortel met zeer gezonde eigenschappen. Gember heeft een milde zoetkracht en geeft een zoet kruidige smaak.

Door wat verse gerapte gemberwortel te mengen met wat ceylon kaneelpoeder, krijg je een zoetmiddel die behoorlijk goed kan zoeten.

Gember is een wortelknol van de gemberplant. De Indonesische benaming van gember is Djahé, een naam die in Nederland ook vrij veel wordt gebruikt.

Gember is een pittig zoete wortel met zeer gezonde eigenschappen

Het gaat erg ver terug in de tijd, al in de middeleeuwen werd het gebruikt om voedsel op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, maar verwerk je door gerechten.

Wis jij  dat gember het meest populair in poedervorm is. Deze worden meest verkocht. Daarnaast kun je het ook geconfijt en als siroop kopen.

Tevens word Gember veel gebruikt in tal van voedingsmiddelen, zoals gemberbier, frisdranken en gemberjam.

Kardemom

Kardemom wordt gemaakt van de peulen van een plant die verwant is aan gember. Het geeft een kruidige smaak die goed past in Oosterse gerechten.

Vooral de groene kardemom past door de lichte smaak goed in zoete gerechte. Zwarte kardemom past beter in hartige gerechten.

De conclusie over suikers vervangers

Niet alle suikervervangers kun je 1 op 1 vervangen. Zo is bijvoorbeeld 1 kopje kristalsuiker niet hetzelfde als 1 kopje ahornsiroop (in dit geval is 1 kopje kristalsuiker gelijk aan ¾ kopje ahornsiroop).

Er zitten in sommige zoetmiddelen van nature wat mineralen en vitaminen, maar dit zijn maar sporen. Dus om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen via deze suikers moet je er heel veel van nemen.

Een grote hoeveelheid suiker is nadeliger voor het lichaam dan de bijdrage aan vitaminen en mineralen die het levert. Vitaminen en mineralen kun je ook beter uit andere voedingsmiddelen binnen krijgen.Ofwel suiker blijft suiker een recept is nauwelijks gezonder te noemen als er een ander soort suiker wordt gebruikt.

Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle

In dit artikel Heb ik je verteld in welke producten je als suikervervanger kunt gebruiken ik heb je alleen nog niet verteld over 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle.

In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!

Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..

Klik hier om meer te lezen over 20 dagen suikervrij >> 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen