Sporten met de kettlebell
26 januari 2020 
4 min. leestijd

Sporten met de kettlebell

Wat is sporten met de kettlebell een kettlebell is gewoon een gewicht met een handvat eraan. Het is te vergelijken met een grote kogel die je kunt vasthouden.

Op het eerste oog lijkt het een onhandig middel om mee te trainen maar gaande weg merk je dat het een prefectinstrument is om meerder spiergroepen mee te trainen.

Waar wordt een kettlebell voor gebruikt? 

Een kettlebell heeft een handgreep die breed genoeg is om met twee handen vast te houden.

Hierdoor kan het gewicht voor veel oefeningen worden gebruikt.Een kettlebell is verkrijgbaar in verschillende gewichten.

De lichtste weegt 2 kilo en de zwaarste weegt 40 kg.Met kettlebell oefeningen kweek je extra spiermassa en het is een ideale manier van trainen om in combinatie meteen dieet veel kilogrammen aan lichaamsvet te verliezen.

Waarom is de Kettlebell zo populair?

Bij het sporten met het doel om af te vallen moet je vaak een keuze maken tussen een cardiotraining en een krachttraining. Bij een cardiotraining wordt het trainingsschema afgesteld op je hartslag.

Om te zorgen voor de juiste hartslag tijdens het sporten worden er zoveel mogelijk calorieën verbrand door op deze wijze te trainen haalt het lichaam ook energie uit de spiermassa.

Door cardiotraining te combineren met krachttraining zorg je er voor dat er meer spiermassa ontstaat dit zorgt weer voor een beter verbranding van lichaamsvet.

Trainen met een Kettlebell voor stevige spieren.

Een kettlebell kun je ook gebruiken om stevige buikspieren te trainen voordelen van de kettlebell wanneer je traint met een kettlebell.

 • train je meerdere spiergroepen in een oefening.Het trainen met de kettlebell heeft de volgende voordelen:
 • Het is een complete training waarbij het hele lichaam baat bij heeft.
 • De oefeningen hebben ook een positief effect op je uithoudingsvermogen.
 • Het is een goedkope manier om te kunnen sporten.
 • Je zult je snel fitter voelen en meer energie krijgen door de oefeningen.
 • Deze trainingen zorgen door de combinatie van een duursport en krachttraining voor een snelle verbranding van lichaamsvet.
 • Stimuleert de productie van groeihormonen Een hormoon dat de verbranding van vet versnelt.
 • Goed voor een sexy postuur. Een van de zeer weinige oefeningen waarbij alle spieren aan de achterkant van het lichaam worden getraind.
 • Hoge intensieve training van de grote spiergroepen.
 • Resulteert in het optreden van het afterburn effect: tot 3 dagen na de oefening heb je verhoogde stofwisseling. en verbrand je dus meer vet.

Het trainen met de kettlebell heeft ook nadelen:

De nadelen hebben hoofdzakelijk betrekking op de risico’s van blessures en overbelasting van bepaalde lichaamsdelen.

 • Door een verkeerde beweging met een zwaar gewicht heb je een grotere kans op blessures.
 • Het op de verkeerde manier uitvoeren van de oefeningen kun je zware rugklachten krijgen.
 • Je moet zelf de motivatie opbrengen en geregeld de oefeningen doen.

Krijg die stevige buik, billen en benen met de kettlebell workout

Sporten met de kettlebell is voor mannen en vrouwen. Vrouwen zijn vaak bang dat het trainen met gewichten zorgt voor een bodybilderslichaam. Maar het tegenovergestelde is juist waar.

Krachttraining zorgt juist voor een betere definitie van de vrouwelijke vormen. Zoals een strakke taille en ronde billen.

Ook voor mannen is de kettlebell geschikt en die zullen als ze kiezen voor een wat zwaardere kettlebell flink meer gedefinieerde spieren krijgen en een veel lagere vetpercentage.

Werkt de kettlebell als je wilt afvallen?

Een belangrijk vraag voor iedereen die op zoek is naar een goede fitness methode om gewicht te verliezen: Werkt de kettlebell als je wilt afvallen?Er is aardig wat onderzoek gedaan naar de effectiviteit van kettlebell workouts.

Het blijkt dat wanneer kettlebell trainingen vergeleken wordt met een willekeurige krachttraining met gewichtjes, de kettlebell workout iets minder effectief is dan krachttraining. Hetzelfde geldt wanneer kettlebell trainingen wordt vergeleken met cardiotrainingen. Zoals hardlopen, fietsen of joggen.

 

Sporten met de kettlebell

Echter, doordat de kettlebell zowel cardiotraining als krachtmeting controleert is kettlebelL training overall effectiever dan losse krachttraining en cardiotraining. Met andere woorden, je hoeft minder lang te trainen met een kettlebell om hetzelfde effect te bereiken als met gewichten en joggen.

Dit maakt de kettlebel bij uitstek geschikt voor mensen die graag willen afvallen. Je kan namelijk met slechts een paar korte workouts per week al resultaat boeken.

Is de kettlebell iets voor jou?

De kettlebell workout is geschikt voor mensen die:

 • Een paar korte en intensieve workouts per week willen doen.
 • Liever thuis trainen dan op de sportschool.
 • De voordelen van krachtmeting willen combineren met de voordelen van cardiotraining zonder hier twee verschillende trainingen voor te moeten doen.

Wanneer je begint te trainen met een kettlebell en je zelf de resultaten ervaart dan is er geen weg meer terug. Op deze manier heb ik diverse mensen fan zien worden van de kettlebell.

En dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Het grote voordeel van deze manier van krachttraining is dat het geschikt is voor beginners en meer gevorderden sporters. Mocht je opzoek zijn naar een goede manier om thuis te trainen dan raad ik je absoluut aan om eens met een kettlebell te trainen en te ervaren hoe dat is.

Welke kettlebell heb je nodig?

Als je een te zware kettlebell gebruikt loop je kans op blessures, maar als je een te lichte neemt, dan is je training veel minder effectief. Het is dus belangrijk om gewicht te kiezen dat je wel uitdaagt, maar niet overbelast.

 • 4 kg. Is eigenlijk alleen geschikt voor vrouwen ouder dan 65 jaar die lang niet aan sport hebben gedaan,of voor vrouwen met een lage belastbaarheid, bijvoorbeeld vrouwen met milde rugklachten.
 • 8 kg. Deze kettlebell is voor de meeste vrouwen onder de 65 jaar de beste kettlebell om mee te beginnenmits ze blessure vrij zijn.
 • 12 kg. Is de beste kettlebell voor mannen van 65 jaar of ouder, mannen met een lage belastbaarheidof vrouwen met een goede fysieke conditie.
 • 16 kg. Voor blessure vrije mannen onder de 65 jaar en sterke vrouwen is dit een goed gewicht.
 • 20 – 24 kg. Voor mannen met een goede conditie die de basistechnieken al onder de knie hebben gekregen.
 • 32-48 kg. Voor sterke mannen die op zoek zijn naar meer uitdaging.

Wat voor jou? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

In dit artikel heb je gelezen hoe je kan sporten met de kettlebell.

Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen