Sporten en bewegen als ontspanning
11 januari 2020 
7 min. leestijd

Sporten en bewegen als ontspanning

Sporten en bewegen als ontspanning Bewegen is belangrijk. Het houdt je lichamelijk én geestelijk fit en gezond.

Het geeft je de energie die je nodig hebt om de drukte van werk en gezin aan te kunnen. Bovendien maakt sporten je hoofd lekker leeg.

We gaan een aantal dingen bespreken zo dat je sporten als ontspanning kan gaan ervaren.

30 minuten per dag bewegen

Om genoeg te bewegen, hoef je niet 3 keer per week in de sportschool te staan. De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is: minimaal 5 dagen in de week 30 minuten matig intensief bewegen, in blokken van 10 minuten. Matig intensief’ betekent dat je een iets hogere hartslag krijgt en sneller gaat ademen.

Hieronder valt dus ook fietsen, wandelen, dansen, traplopen, tuinieren, ramen lappen en bijvoorbeeld boodschappen doen.

Waarom is bewegen zo gezond? 

  • Helpt je met het afvallen na de zwangerschap.
  • houd je op een gezond gewicht.
  • Is goed tegen stress.
  • Zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit.
  • Is goed voor je hart en longen.
  • Voorkomt dat je ziek wordt.
  • Kan diabetes, botontkalking en sommige vormen van kanker voorkomen.
  • en bewegen is goed voor je sociale contacten.

Sporten als tijd voor jezelf

Grote kans dat je best aan die 30 minuten beweging per dag komt als je je kinderen op de fiets naar school of naar de dagopvang brengt en op je vrije dag lopend boodschappen doet of wat tuiniert.

Toch is het ook lekker om één of twee keer per week echt even je zinnen te verzetten met sporten. Dat hoeft helemaal niet op het hoogste niveau.

Sporten en bewegen als ontspanning

Gezellig een partijtje tennissen met een vriendin of wat baantjes trekken in het zwembad om de hoek doet al heel veel. Je bent er even uit en laat de huiselijke beslommeringen achter je, onder het motto tijd voor jezelf en zie sporten en bewegen als ontspanning.

Tips als je gaat sporten

Ga je beginnen met sporten? Bouw het dan langzaam op en doe dat zo nodig met begeleiding. Kies een sport die bij je past. Dan hou je het langer vol.

Spreek af om samen met iemand te gaan sporten: dat zorgt voor een stok achter de deur. Je hebt geen dure outfit nodig om te kunnen sporten.

Een goed paar sportschoenen en kleding die lekker zit is meestal voldoende. Eet niet te veel, maar ook niet te weinig van tevoren. Zorg wel dat je voldoende drinkt.

Heb je geen zin om te gaan sporten? Bedenk dan hoe goed je je achteraf zult voelen als je toch geweest bent. Laat dat je motivatie zijn om te gaan. Ga je bij een sportschool of club sporten? Vraag dan of je een tijdje op proef mee mag doen. Zo kun je kijken of het iets voor je is.

Hoe belangrijk is sporten voor jou?

Dat het gezond is om regelmatig te sporten weten we allemaal. Je krijgt er geestelijk en lichamelijk een goede conditie van, het is ontspannend en beweging helpt om een gezond gewicht te krijgen of te houden. Natuurlijk betekent weten dat het goed voor je is, niet meteen dat je ook daadwerkelijk keurig elke week gaat sporten.

Drukke baan, een gezin of niemand om samen mee te gaan sporten; allemaal redenen waarom je er misschien niet toe komt. Of misschien vind je het wel helemaal niet leuk om te sporten?

Andersom kun je ook té actief bezig zijn met sporten. Bewegings verslaafd noemt men dat, of met een mooi woord: anorexia atletica.

Iemand is dan zo bezig met de wens om er goed uit te zien en fit te zijn, dat hij of zij doorschiet en overdreven veel of lang gaat sporten bijna elke sportschool kent wel leden die hier last van hebben.

Hoe belangrijk is sporten voor jou ga je vaak sporten of juist niet of zou je vaker of juist minder vaak willen zie sporten en bewegen als ontspanning zo hou je het nog leuk en gezond voor jezelf.

3 dingen die Belangrijk  zijn voor het behalen van jouw doel om fitter te worden

Iedereen wil zich fit en vitaal voelen maar toch lijkt het alsof veel mensen dit maar niet kunnen bereiken wat heb jij nou echt nodig om jouw  doel om fitter te worden te behalen

Motivatie

Deze spreekt natuurlijk voor zich maar vaak zijn mensen niet genoeg gemotiveerd. Ze willen het wel maar toch niet zo heel erg als ze zichzelf voorhouden.

Je moet ervoor zorgen dat jouw motivatie sterk genoeg is. Waarom wil jij veranderen en ben jij bereid echt alles te doen om daar te komen?

Dan ben jij gemotiveerd genoeg en ben je al halverwege maar je komt er niet zonder motivatie.

Kennis

Je moet weten wat je moet doen om vitaal en fit te worden en te blijven. Het ontbreekt veel mensen simpelweg aan kennis. Je hebt een stuk kennis over voeding, beweging en het menselijk lichaam nodig om te weten wat je moet doen!

Hier kan een personal trainer of coach een hele belangrijke rol spelen. Hij of zij heeft de kennis en zal deze kennis inzetten om voor jou een gestructureerd plan samen te stellen. En als je een goede hebt zal hij of zij er ook voor zorgen dat jij zelf kennis opdoet zodat je deze kunt gebruiken om ook op lange termijn vitaal en fit te blijven!

Consequent zijn

Deze is zo belangrijk maar in een wereld van snel resultaat vergeten we soms dat het gaat om de dingen die jij elke dag doet! Als je elke dag doet wat je moet doen en je dit lang genoeg doet dan krijg je gegarandeerd resultaat.

Dit is op alles van toepassing maar helemaal op gezond en verantwoord leven. Vooral in de eerste fase moet jij je plan moeten naleven en dit consequent moeten blijven doen. Doe je dit en heb je genoeg geduld dan ga je zeker je doel behalen

Ontspannen is even niets hoeven en helemaal niets doen. 

Voor de ontspanning afspreken met vrienden en vriendinnen. Even wat tijd voor elkaar. Elkaar ontmoeten in een café en tot laat zitten kletsen.

Sporten als tijd voor jezelf

Fijn, maar een hele avond zitten is niet echt ontspannend. Veel mensen zitten al de hele dag achter de computer. Wat denk je van eerst een eindje te wandelen en dan neer te ploffen op een terras. Goed plan!

Creatieve oplossingen

Terwijl we door de straten lopen, praten we elkaar bij over wat we de laatste tijd hebben meegemaakt. Leuke gebeurtenissen, maar ook dingen die we moeilijk vinden.

Na een productief wandel uurtje gaan we op het terras zitten en bestellen een glaasje wijn. Nog even na borrelen over alles wat we hebben besproken. Het valt me op dat we tijdens het wandelen creatieve oplossingen hebben bedacht voor alledaagse probleempjes.

Voor mijn gevoel had ik de ene geniale ingeving na de andere. Zou dat komen doordat we actief aan het bewegen waren?

Flexibele hersenen door fysieke inspanning

Bewegen is goed voor onze gezondheid, dat is algemeen bekend. Nu komen er echter ook steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat beweging ook belangrijk is voor ons brein. Onderzoek naar de invloed van regelmatig beweging op creatief denken laat zien dat bewegen goed is voor je denkvermogen.

Het bestuurt het werkgeheugen en houdt het up-to-date. Bij fysieke inspanning train je je hersenen flexibeler te worden in het zoeken van creatieve oplossingen dat werkt alleen als je lichaam eraan gewend is actief te zijn.

In dit artikel heb je gelezen hoe Sporten en bewegen als ontspanning kan gebruiken.

Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen