Overgewicht tijdens de overgang
03 november 2018 
5 min. leestijd

Overgewicht tijdens de overgang

Veel vrouwen hebben overgewicht tijdens de overgang. De meeste vrouwen tussen de 45 en 55 jaar komen in de overgang terecht.

Maar de overgang kan ook klachten veroorzaken zoals: hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid, nachtzweten, angst of paniekaanvallen de klachten zijn voor elke vrouw anders.

Nog is het moment dat de vruchtbare periode van de vrouw is afgelopen dan vinden er veel veranderingen plaats in het lichaam, waaronder vaak gewichtstoename.

De stofwisseling en hormonen tijdens de overgang

Je stofwisseling en hormonen tijdens de overgang veranderd ook je stofwisseling. Dit heeft er ook mee te maken dat je hormonen hierin een grote rol spelen Je maakt namelijk minder oestrogeen aan.

Oestrogeen zorgt voor een snellere stofwisseling, vet wordt oppervlakkig opgeslagen

Afvallen zal dus lastiger worden wanneer je in de overgang terecht bent gekomen. Als je namelijk minder oestrogeen hebt dan wil dat dus zeggen een tragere stofwisseling voor de vrouwen in de overgang.

Overgewicht tijdens de overgang

Je kunt daardoor meer vet krijgen rondom je buik en het kan ook tussen de organen worden opgeslagen

Door die sterke schommelingen in de hormonen zal je minder behoefte hebben om te bewegen maar meer trek in eten

Dat kan ervoor zorgen dat je in deze periode wat kilo’s aankomt daarom is de overgang een nare periode Voor veel vrouwen

De kans is groot dat het je voorheen weinig moeite had om wat af te vallen. Nu je in de overgang terecht bent lukt dat plotseling niet meer

Overgewicht tijdens de overgang de baas zijn

In de overgang is het belangrijk dat je eens stil gaat staan bij jezelf.

Hoe voel je je?  Wat eet je op een dag?

Beweeg je genoeg? Voel je je energiek? Wat doe je allemaal op een dag? Wat zou je willen veranderen? Wanneer voel je je beter?

Als je een goed idee hebt van hoe je je voelt, wat je wil en hoe je dat kunt veranderen, is het ook makkelijker om jezelf te motiveren om in actie te komen.

Zorg er daarom voor dat je de tijd neemt om hier achter te komen. Het hoeft namelijk niet zover te komen dat je last krijgt van overgewicht tijdens de overgang, als je er maar bij stilstaat en weet wat je er aan kunt doen.

Helaas kun je er niet altijd wat aan doen, maar daarom is het ook goed om te weten wat je er aan kunt doen: dieetrecepten uit proberen, gezond eten, genoeg bewegen, genoeg water drinken en jezelf leren kennen.

Blijf jezelf en zorg dat je afleiding hebt om deze fase door te komen. Het gaat je lukken en je kunt ook op een fijne manier de overgang ingaan en doorkomen!

De stofwisseling en hormonen tijdens de overgang

Afvallen tijdens de overgang, je kan het

De overgang en afvallen, zijn een lastige combinatie zou je denken.

Maar het kan echt. Er zijn een aantal dingen waar je dan aan kunt denken.

Om te beginnen zou je kunnen denken aan minder eten, maar als je minder gaat eten, dan is de kans groot dat je toch honger krijgt.

Sommige mensen denken bij afvallen meteen aan maaltijden overslaan, maar dat moet je sowieso niet doen. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om de dag door te komen en om energie op te bouwen.

Daarom is het beter om te kijken wat je eet en gezond te eten. Laat ongezonde producten en tussendoortjes staan en zorg dat je gezond blijft eten.

Groenten en fruit heb je nodig en neem dan een stuk fruit als tussendoortje in plaats van chocolade of chips. Daar kun je mee beginnen en dat zal ook de eerste stap zijn.

Overgewicht tijdens de overgang

Maar als je naar de rest van de dag kijkt, zit je dan veel stil of beweeg je veel?

Als je nergens zin in hebt, dan is de kans groot dat je binnen op de bank blijft zitten en lekkere dingen gaat eten. Zorg dat je deze niet in huis hebt en zorg dat je afleiding

Als je namelijk veel stilzit, is het een idee om mee te bewegen Dit wil overigens niet zeggen dat je dagelijks moet sporten

Je zou kunnen denken aan een dagelijkse wandeling, bijvoorbeeld tussen de middag of in de avond.

Wanneer je iemand hebt om samen te wandelen, is het nog leuker, kun je samen praten en het is een stok achter de deur. Je gaat dan namelijk voor jezelf, maar ook voor de ander.

Vrouwen die in de overgang regelmatig bewegen hebben bovendien vaak minder last van overgangsklachten.

Dieetrecepten uit proberen

Door iedere dag een nieuw recept uit te proberen, blijft eten koken een leuke bezigheid. Dan ga je het niet meer zien als iets wat moet en saai is maar iets wat leuk is.

Je leert er iedere keer weer wat van bij zoals nieuwe producten met elkaar te combineren en het is goed voor je lichaam.

Je zal merken dat je je energieker gaat voelen en je gaat ook afvallen. Er zijn dan ook dieetrecepten die je klaar kunt maken en waar je verspreid over de dag iets van kunt nemen.

Maar een keer een smoothie klaar of zorg dat je tussendoor wat fruit neemt. Hierdoor laat je de andere tussendoortje staan en dan kun je al veel gewicht besparen.

Water drinken tijdens de overgang

Als je te weinig drinkt heb je minder energie door meer water te drinken voorkom dat met veel van andere klachten waar je mee te maken krijgt als je in de overgang zit die deze klachten zijn al eerder hier op de pagina genoemd zijn.

veel mensen vinden het erg moeilijk om meer water te drinken je kan bijvoorbeeld beginnen met elke dag 1 glas water meer drinken, maar het zal je helpen overgewicht tijdens de overgang aan te pakken.

Door het vele zweten, verlies je veel vocht en dat moet weer aangevuld worden in de vorm van water. Let op koud water drinken kan je spijsverteringsstelsel in de war brengen.

Koffie, thee en frisdrank tellen niet als onderdeel van je vochtinname deze bevatten suiker of artificiële zoetstoffen deze zijn niet goed voor je.

Jou overgewicht tijdens de overgang aanpakken is geen sprint maar een marathon.

Op gewicht blijven tijdens de overgang dankzij Ria Kamelle?

In dit artikel heb je gelezen waarom overgewicht tijdens de overgang voorkomt, en wat je er aan kunt doen.

Ik heb je alleen nog niet verteld over het boek Slank door de overgang Van Ria Kamelle.

In Slank door de overgang vertelt Ria je precies hoe je slank de overgang door kunt komen door haar informatie, tips en recepten toe te passen. Al meer dan 2000+ vrouwen zijn je voorgegaan

Wil je slank de overgang door? Dan raad ik je zeker aan even op de website van Ria te kijken

Klik hier om meer informatie over Slank door de Overgang >> 

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen