Overgewicht door slaapgebrek
01 november 2018 
in Slapen
5 min. leestijd

Overgewicht door slaapgebrek

Veel mensen hebben overgewicht door slaapgebrek veel mensen weten niet wat waar het te kort aan slaap vandaan komt.

Het is gelang rijk dat je de oorzaak van je slaapgebrek te weten komt om daar dan iets aan te doen.

Op deze pagina bespreek ik hoe het komt dat veel mensen door slaapgebrek last krijgen van gewichtstoename, en (nog belangrijker) wat je er aan kunt doen.

Waardoor ontstaat Slaapgebrek?

Een tekort aan slaap kan allerlei redenen hebben. Zo kunnen mensen ’s nachts wakker liggen omdat ze piekeren en last hebben van stress of omdat ze last hebben van geluidsoverlast.

Wat de oorzaak ook is, slaapgebrek leidt overdag tot problemen zoals: extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Sommige mensen zijn niet meer in staat om normaal te functioneren. Naast dat slapeloosheid je leven behoorlijk kan verzieken, kan het er ook nog eens voor zorgen dat je dikker wordt.

De oorzaken van de gewichtstoename bij slaapgebrek liggen enerzijds bij het minder gaan bewegen of sporten, omdat we meer vermoeid zijn overdag.

Anderzijds treedt er ook een verandering op in de hoeveelheid van de hormonen leptine en ghreline die ons lichaam aanmaakt.

Leptine is een hormoon dat zorgt voor hongerdemping en verzadiging. Dit hormoon wordt minder aangemaakt bij slaaptekort.

Ghreline wordt gemaakt door de vetcellen en geeft een signaal af om meer te eten.

Dit hormoon wordt juist meer aangemaakt bij slaaptekort.

Naast minder bewegen, gaan mensen met slaapgebrek dus ook meer eten, wat zorgt voor gewichtstoename en een hoger vetpercentage.

Meer kans op overgewicht door slaapgebrek

Bij slaapproblemen of slaapgebrek wordt de kans op overwicht vergroot.

Slecht slapen veroorzaakt (op korte termijn) namelijk meer hongergevoel.  Je voelt je na een slechte nacht vaak moe en futloos.

Hierdoor heb je behoefte aan meer energie en ga je meer eten om die energie te krijgen waardoor je de kans hebt sneller aan te komen.

Slechte slaaphygiëne

Slapeloosheid komt vaak voort uit een slechte slaaphygiëne.

Als je merkt dat je dikker wordt en lijdt aan slaaptekort, kun je beginnen met een goede slaaphygiëne. Drink geen koffie of alcohol kort voor het slapengaan, ga niet laat op de avond nog sporten, ga niet in bed computeren en zorg voor een prettige slaapomgeving.

Het is beter om voor het slapengaan niet meer te eten en daarom kun je een volle maag later op de avond beter vermijden.

Wanneer je niet kunt slapen, ben je geneigd om voor de televisie te gaan zitten. Hoe verleidelijk is het dan om een zak chips erbij te nemen?

Sommige mensen voelen zich zo ellendig door hun slaaptekort dat ze zichzelf met lekker eten gaan troosten

Overgewicht en slaapproblemen werken als een soort vicieuze cirkel. Iemand met overgewicht vergroot zo ook weer de kans op slaapproblemen als slaapapneu.

Iemand met overgewicht heeft namelijk ook overtollig vet bij zijn of haar luchtwegen zitten wat weer kan leiden tot snurken en slaapapneu – wat valt onder slaapstoornissen. En zo gaat de cirkel rond. Als je dus wilt afvallen, dan is het ook verstandig te kijken naar je slaapgedrag.

Zo kun je de eerste schakel uit de cirkel halen en deze uiteindelijk verbreken.

De belangrijkste tips voort een betere nachtrust

Om jou overgewicht door slaapgebrek te verhelpen zoek daar een oplossing voor die bij jou past.

Zorg voor een vast slaapritme

Probeer zoveel mogelijk op dezelfde momenten naar bed te gaan en op te staan.

Zo geef je je lichaam een vast ritme en zul je minder moeite hebben om ’s avonds de slaap te vatten en ’s ochends uit bed te komen.

Zorg voor een natuurlijk dag en nachtritme

Probeer overdag voldoende in daglicht te zijn en zorg bijvoorbeeld voor voldoende daglicht op je werkplek (als dat mogelijk is). Probeer daarentegen ’s avonds te zorgen voor duisternis.

Maak je slaapkamer goed donker en kijk tenminste 30 minuten voor het slapen gaan geen TV meer.

Gebruik ook niet je tablet en mobieltje vlak voor het slapengaan. Het is beter om een boek of magazine te lezen bij een niet te felle lichtbron.

Overgewicht door slaapgebrek

Vermijd alcohol en dranken met cafeïne in de uren voor het slapen gaan

Bewaar je slaapkamer voor slaap en seks

Het is een plek van ontspanning en niet van werk of entertainment.

Ga naar buiten om ’s nachts goed te slapen

Daglicht helpt goed je dag- en nachtritme op orde te krijgen. Je lichaam reageert namelijk op contrasten van licht en donker.

Zo val je in een schemerige treincoupé gemakkelijker in slaap dan op een bankje in het park op klaarlichte dag.

Zorg dus dat je overdag buitenkomt en van zonlicht kunt genieten, als is het maar 30 minuten per dag. Ook een speciale blauwe bril kan je biologische slaapklok in ere herstellen.

Doe geen dutje na 3 uur ’s middags als je ’s nachts slecht slaapt

Dutjes kunnen je geestelijke gesteldheid een enorme boost geven, maar er ook voor zorgen dat je ’s nachts slecht slaapt…

Of in elk geval minder goed in slaap kunt komen. Dutjes na het avondeten zijn het slechts voor je nachtrust. Als je erg veel last hebt van slaapproblemen in de avond, vermijd dan ook middagdutjes.

Minder motivatie om iets gezonds te doen

dat slechte slaap je vetverbranding beïnvloedt, is heel eenvoudig en intuïtief: als je moe bent, ben je stomweg minder gemotiveerd om gezond bezig te blijven.

Had je een avondje sportschool gepland? Na een slechte nachtrust is de kans stukken groter dat je op de bank voor de tv blijft hangen.

Wilde je gezonde maaltijden koken? Wanneer je niet goed hebt geslapen eindig je waarschijnlijk met een snelle kom pasta in de keuken.

Goed slapen is, met andere woorden, heel belangrijk als je gemotiveerd wilt blijven – en motivatie is weer cruciaal wanneer je effectief wilt afvallen.

Wat wel of niet in de slaapkamer?

Op je slaapkamer zou je sowieso geen televisie, desktop, laptop, tablet, of smartphone moeten willen hebben… Ontspannen, ontstressen, ontladen… dat is waar het bij een optimale slaapkwaliteit en lichaamsgewicht om gaat.

Gooi brommende adapters je kamer uit laat draadloze telefoons in de woonkamer op

Om slecht slapen definitief een halt toe te roepen, is het belangrijk om je te richten op de echte oorzaken. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open en blijven slaapproblemen je achtervolgen.

Zoek hulp!

Hoewel het bij slaapgebrek in sommige gevallen nodig kan zijn een dokter of slaapspecialist te raadplegen, is het vaakst voorkomende slaapprobleem simpelweg dat mensen het moeilijk vinden om hun tv of computer uit te zetten en zichzelf op die manier de tijd te geven om te ontladen voor het slapengaan.

Om slaapgebrek te verhelpen is het veelal voldoende om simpelweg een uur voor het slapengaan de tv of computer uit te zetten.

Beter slapen en meer uit je leven halen dankzij Perfect Slapen in 7 Stappen

Ik heb in dit artikel verteld dat je overgewicht door slaapgebrek kan krijgen en hoe je dat kan aanpakken.

Ik heb je allen nog niet verteld over het boek van William van der Klaauw Perfect Slapen in 7 Stappen.

William is een ervaringsdeskundige op het gebied van slapeloosheid Perfect Slapen in 7 stappen is bedoeld voor mensen met slaapproblemen, , maar ook voor iedereen die beter en effectiever wil leren slapen.

Klik hier om meer informatie te lezen over Perfect Slapen in 7 stappen >>

 

 

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen