Koffie en thee drinken zonder suiker
09 januari 2021 
4 min. leestijd

Koffie en thee drinken zonder suiker

Als je elke dag 3 kopjes koffie of thee drinkt met in elk kopje 1 suikerklontje, dan gebruik je ruim 80 suikerklontjes in een maand.

De meeste mensen beseffen niet dat ze op die manier zoveel suiker binnen krijgen.

Koffie en thee zonder suiker is een vrij makkelijke manier om je suikerinname te verminderen en om eventueel wat kilo’s af te vallen.

Suiker in je koffie is een gewoonte die je vrij makkelijk kunt afleren. Ik ken genoeg mensen die eerst alleen koffie met suiker konden drinken. Na een paar weken afkicken, konden ze juist geen koffie met suiker meer verdragen. Je smaak past zich heel snel aan.

Waarschijnlijk ken jij ook mensen die deze omslag al hebben gemaakt, probeer het ook! Je zult de hele dag meer energie voelen omdat je lichaam niet steeds die bloedsuikerpieken moet verwerken.

Koffie als oppepper tegen allerlei dips

Waarom drinken we koffie? We drinken koffie ofwel uit gewoonte, omdat we het lekker vinden maar vaak ook omdat we onszelf willen oppeppen. Koffie bevat namelijk cafeïne, een stofje dat ons wakker schudt, stimuleert en ons lichaam op scherp zet. Een kop koffie bij het ontbijt om de dag een kickstart te geven.

Een kop koffie op het werk om moed te verzamelen voor je je mailbox opent.

Een kop koffie om wakker te blijven tijdens een slaapverwekkende vergadering. Een kop koffie om de lunch-dip te verslaan enz. We drinken per persoon gemiddeld per dag 4,5 kopjes koffie.

Ervan uitgaande dat veel jeugd onder de 15 geen koffie drinkt, zijn er veel volwassenen die wel 9 koppen per dag drinken. Veel vrouwen drinken hun koffie zwart en zonder suiker om op gewicht te blijven.

Feitjes over thee drinken zonder suiker

Thee is in Nederland een van de meest gedronken dranken. 88% van de bevolking drinkt het. Gemiddeld consumeert een Nederlander twee kopjes thee per dag dat goed is voor 90 liter thee per jaar! 52% van de theedrinkers drinkt het met suiker. 21% met kunstmatige zoetstoffen en slechts 27% drinkt de thee zonder suiker.

Door de suikerdrinkers wordt gemiddeld 1 klontje suiker per kopje gebruikt dat gelijk staat aan 5 gram losse suiker. De suikerdrinkers krijgen door de thee ruim 3,5 kilo suiker extra binnen per jaar!

KOFFIE EN THEE DRINKEN ZONDER SUIKER

Wat gelijk staat aan ruim 14.000 calorieën. Om 14.000 calorieën te verbranden moet je 30 uur hardlopen met een snelheid van 11 kilometer per uur of 70 uur wandelen met een snelheid van 6 kilometer per uur.

Thee drinken zonder suiker kan lastig zijn. Het is niet alleen de smaakgewenning die je aan de kant moet zetten, het is ook diep geworteld instinctief gedrag dat je moet leren weerstaan.

Langzaam afbouwen geeft het beste resultaat. Of kies voor thee, dat een minder bittere smaak heeft.

Doorbreek de hunkering naar suikers in 20 dagen >>

Specerijen in plaats van suiker

Als je wilt wennen aan thee en koffie zonder suiker, kan je bepaalde specerijen gebruiken in plaats van suiker. Dat is heel natuurlijk, lekker en niet duur. Sommige kruiden hebben een zoetige smaak en zijn ideaal voor mensen die ontwennen aan suiker in hun koffie en thee. Welke specerijen?

Kaneel, zoethout, anijs en steranijs. Nog een andere optie is rozenwater of zelfs rozenblaadjes (koop wel de eetbare en suikervrije soort).

Drink jij je koffie ’s ochtens het liefste met wat suiker erin? Als je van zoet houdt, kun je suiker beter vervangen voor kaneel. Dan drink je een gezondere kop koffie, die toch zoet is en zónder schuldgevoel.

Maar waarom is dat zo veel beter? Kaneel heeft een aantal goede eigenschappen: Onderzoek wijst uit dat kaneel een gunstig effect heeft op je spijsvertering. Het zou je darmen en maag kalmeren en daardoor verloopt de vertering van het eten

Je kan zelf wat van de kruiden in je thee of koffie doen, bijvoorbeeld een kaneelstokje in een kopje thee. Ook zijn er allerlei theesoorten te koop waar een of meerdere van deze specerijen inzitten. Kijk wel even op het ingrediëntenlijstje of er geen suiker is toegevoegd aan de thee.

Er zijn ook mensen die kardemom in hun koffie en thee doen om deze minder bitter of wrang te laten smaken. Ik heb dit zelf geproefd en kreeg dit effect niet, het deed mijn drankje zelfs meer bitter smaken.

Melk in de thee?

De melk zorgt ervoor dat koffie en thee minder bitter smaken. Melk is van zichzelf ook een beetje zoet en kan dus ook helpen bij het ontwennen aan thee en koffie zonder suiker.

Je kan ook rijstemelk proberen, dat smaakt nog zoeter dan koemelk, maar niet iedereen vindt dit lekker door de koffie en thee

Suiker aanval in jou lichaam

Dat je lichaam ontzettend blij zal zijn met deze kleine verandering heeft niet alleen te maken met het verlagen van calorie inname.

Elk kopje koffie of thee met suiker betekent voor je gebit weer een aanval op het glazuur. Een verhoogd risico op gaatjes dus. Gelukkig kan ons gebit zelf herstellen van zo’n aanval, mits er voldoende tijd tussen de volgende aanval zit. De hele dag door bakjes koffie met suiker in combinatie met de dagelijkse maaltijden kan dit herstel dus goed in de weg zitten.

Daarnaast zorgt elk klontje suiker voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Hoe hoger de piek, des te meer insuline er aangemaakt moet worden om deze weer te laten dalen.

De kans is groot dat de bloedsuikerspiegel hierdoor verder zakt dan noodzakelijk en er weer behoefte aan suiker ontstaat. Dit is voor de meesten mensen het momenten dat ze nog een bakje koffie of thee met suiker nemen.  Zo hou je het pieken en dalen van het bloedsuiker dus in stand.

Mensen die iedere dag melk en suiker in hun koffie doen, krijgen per dag gemiddeld 69 calorieën meer binnen.

koffie-als-oppeppe

Wie jarenlang koffie of thee met suiker drinkt en hiermee stopt, zit eerst effe naar lucht te happen. Maar het is te trainen. Zodra je aan de overkant bent, mis je de suiker niet meer.

Waarschijnlijk komt dit doordat de smaakpapillen wennen aan veel suiker, waardoor je niet meer proeft hoe zoet sommige producten eigenlijk zijn. Als je geen suiker meer eet, herstellen je smaakpapillen zich en kom je erachter hoe zoet sommige producten van zichzelf al zijn.

Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle

In dit artikel Heb ik verteld dat koffie en thee zonder suiker drinken veel gezonder voor jou is.

In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!

Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..

Klik hier om meer te lezen over 20 dagen suikervrij >> 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen