Is suiker een dikmaker?
10 juni 2020 
in Suiker
5 min. leestijd

Is suiker een dikmaker?

Veel mensen vragen zich af is suiker een dikmaker ja of nee is het antwoord ik ga het proberen uit te leggen.

Suiker bevat net als eiwitten ‘slechts’ 4 kcal per gram. Dit in tegenstelling tot vetten die ruim het dubbele aan energie leveren, namelijk 9 kcal per gram.

Betekent dit dan dat je helemaal niet bang voor je figuur hoeft te zijn als je suiker gebruikt? Helaas, zo makkelijk is het ook niet.

Suiker wordt dan wel niet linea recta als vet opgeslagen, maar het heeft toch eigenschappen die slank blijven lastig maken. Een daarvan is dat zeker snelle suikers eetlust opwekkend kunnen werken.

Ze bevatten geen vezels en geven je nauwelijks een gevoel van verzadiging, je eet er dus snel te veel van.

Ze worden ontzettend snel in je bloed opgenomen, en verdwijnen daar ook weer snel. Na zo’n snelle piek heeft je lichaam direct weer behoefte aan nieuwe energie. Je krijgt dus enorme trek in een volgende portie suiker, die exact hetzelfde effect heeft!

Op die manier kan suiker ervoor zorgen dat je blijft eten en dus meer binnenkrijgt dan je verbruikt.

En daar kom je wel degelijk van aan! Je kunt dus stellen dat suiker niet direct een dikmaker is, maar indirect wel en daardoor een grote rol speelt bij overgewicht.

Vertering van suiker

Suiker bekend onder de wetenschappelijke naam (of sucrose) is een disacharide. Disachariden zijn eenvoudige suikers die door het spijsverteringsstelsel makkelijk worden afgebroken door de enzymen disacharidasen.

Sacharose bestaat uit de monosachariden glucose en fructose. Het spijsverteringsstelsel breekt het sacharose af met het enzym sacharase tot de opneembare monosachariden glucose en fructose.

Fructose frustreert het hormoon leptine

Je vetcellen scheiden het hormoon leptine uit. Hoe groter je vetcellen zijn, hoe meer leptine ze afscheiden. Als je eet – en je lichaam slaat vet op in je vetcellen – merken je hersenen op een bepaalt moment op dat je vol zit.

Door de afgifte van leptine bepalen je hersenen dat je genoeg hebt gegeten en daardoor geven ze signalen af die ervoor zorgen dat je stopt met eten. Dit voorkomt dat je dik wordt en teveel eet.

Leptine zorgt er ook voor dat je lichaamsvet kan aanwenden voor energie en het verhoogt tevens je stofwisseling. Dit systeem werkt heel simpel, maar fructose zorgt ervoor dat je hersenen dit helemaal niet opmerken.

Doordat fructose het systeem in de war gooit, blijven je hersenen signalen afgeven die het maakt dat je blijft eten. Het risico op overeten neemt toe, waardoor je dik kan worden.

Stofwisseling van suiker

De dunne darmcellen nemen het glucose en fructose op en geven het af aan het bloed van de poortader. Via de poortader komen het glucose en fructose aan bij de lever.

De lever kan met behulp van hormoon insuline glucose omzetten in glycogeen en vervolgens opslaan.

Het glucose kan ook worden afgegeven aan het bloed door de lever, vanwaar het naar alle cellen, maar met name de spiercellen, hersencellen en vetcellen stroomt.

De spiercellen kunnen het glucose verbranden, of omzetten in glycogeen. Voor deze processen is wel insuline nodig.

De vetcellen verbranden het glucose, of zetten het om in vet en slaan het op. De hersencellen verbranden glucose.

Ongezonde eigenschappen van suiker

Natuurlijk is de vraag is suiker een dikmaker niet de enige factor die meegenomen moet worden. De gezondheid van een voedingsmiddel hangt immers ook van andere eigenschappen af!

In het geval van snelle suikers is het duidelijk dat er over het algemeen niet veel gezonde eigenschappen zijn.

Integendeel: het beïnvloedt je bloedsuikerspiegel, is slecht voor je tanden en kan tot suikerziekte leiden.

Ongezonde eigenschappen van suiker

Daarnaast levert het geen nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Ook als het geen directe dikmaker is, kun je er dus maar beter niet te veel van eten.

Maar af en toe een klein beetje? Het is belangrijk om te beseffen dat het helemaal niet erg om zo nu en dan eens een koekje te nemen of wat honing door je kwark te doen.

Het is niet zo dat je gehele ‘dieet’ meteen is verpest en dat je er direct kilo’s van zult aankomen, zoals vaak wordt gedacht.

Wil je minder suiker eten? Dat kan zo!

De helft van alle suiker die we in Nederland binnenkrijgen komt uit extra’s, zoals snoep, koek, gebak en frisdrank. Als je te zwaar bent, valt daar dus winst te behalen.

Koffie, thee, water en groentesap zijn gezonde alternatieven.

Deze tips helpen je om minder suiker te eten:

  • Drink bij voorkeur water.
  • Doe geen suiker in je koffie of thee.
  • Drink niet te veel vruchtensappen, want ook hierin zit suiker.
  • Suikerrijke frisdranken kun je vervangen door varianten zonder suiker.
  • Eet minder koekjes, chocolade, snoep en gebak.
  • Let op het etiket als je iets koopt.

Hoe goed zal jij je voelen als je suikervrij bent?

In het begin van het suikervrije dieet ga je het zwaar krijgen. Na 72 uur zal de lichamelijke verslaving weg zijn. Maar de zin in suiker zal voor een aantal weken best sterk aanwezig blijven.

Als je deze eerste weken weet te overleven dan zal je lichaam gezonder voelen en ook je humeur zal verbeteren. Een suikerverslaving is gelinkt aan depressie, angst, slecht slapen en hormonale problemen.

Dus als je echt zo’n zin hebt in een stuk chocola of een koekje, denk dan aan hoeveel beter jij jezelf zult voelen als de trek is weggezakt.

En weet dat net als bij elke andere verslaving de zin in suiker steeds minder wordt naarmate je langer geen suiker eet.

Hoe goed zal jij je voelen als je suikervrij bent?

Heb je enorme trek in suiker? Eet een stukje fruit Fruit bevat fructose en als je echt trek krijgt in suiker dan zal het eten van een stuk fruit je helpen. Maar pas op dat je niet teveel fruit eet.

Maximaal twee stuks per dag. En als je een streng koolhydraatarm dieet volgt, dan liever 1 stuk fruit per dag.

Een fruit snack kun je goed combineren met vetrijke yoghurt met een handjevol noten (door de gezonde vetten blijf je langer een vol gevoel houden). Ook hierbij geldt dat noten erg veel calorieën bevatten, dus gebruik met mate.

Het is belangrijk om niet minder fruit te gaan eten want daarin zitten namelijk ook veel andere belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn om je lichaam gezond te houden, zoals vezels, vitamines en mineralen.

De minste koolhydraten zitten in onder andere bessen, aardbeien, bramen, kersen, meloen en frambozen.

Door een suikervrije leefomgeving te creëren, kom je niet snel in de verleiding om suiker te eten. Zorg voor een leefomgeving zonder suiker door zoveel mogelijk suikerrijke producten uit jouw huis te verwijderen.

Conclusie is suiker een dikmaker?

Is suiker een dikmaker? Hoeft niet zo te zijn. Is suiker verslavend? Als je te veel suiker gebruikt wel. Hou jezelf in de hand met het gebruiken van de hoeveelheid suiker.

Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle

In dit artikel Heb ik je verteld dat suiker een dikmaker kan zijn ik heb je alleen nog niet verteld over 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle.

In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!

Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..

Klik hier om meer te lezen over 20 dagen suikervrij >> 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen