Hoe ontstaat overgewicht?
05 juni 2019 
5 min. leestijd

Hoe ontstaat overgewicht?

Het aantal mensen dat te zwaar is neemt steeds meer toe. Hoe ontstaat overgewicht? Bewegen we te weinig of eten we te veel.

Als er een goede balans is tussen wat je eet en beweegt, kun je ervan uitgaan dat je niet aankomt. Maar eet je meer dan je verbrandt, dan legt het lichaam een energievoorraad aan in de vorm van vet.

Dikkere benen en billen, een voller gezicht en iets te veel vetrolletjes zijn het gevolg. Waarom de één van dezelfde hoeveelheid voedsel sneller dik wordt dan de ander is nog steeds niet helemaal duidelijk.

Wel is bekend dat erfelijkheid, het tempo van verbranding (de stofwisseling) en de mate van lichamelijke activiteit een rol spelen.

Hoe ontstaat overgewicht?

Het is belangrijk om voor jezelf uit te zoeken hoe het overgewicht is ontstaan. Alleen dan is het mogelijk om er iets aan te doen. Als je slechte eetgewoontes hebt dan kun je deze veranderen naar goede gewoontes.

Heb je bijvoorbeeld altijd veel honger en neem je een tweede bord bij het avondeten? Neem er dan maar één. Heb je een tijdje niet meer gesport toen je aankwam in gewicht?

Probeer het sporten weer op te pakken. Heb je veel stress gehad en tijdens emotionele buien gegeten? Zorg er dan voor dat dit niet weer gebeurt.

Door de slechte gewoontes te verbannen uit je leven kun je overwicht aanpakken en er iets aan doen.

Overgewicht is niet gezond daarom moet je er wat aan doen.

Doe het niet voor anderen maar voor jezelf je voelt je er fitter door en bewegen gaat dan weer zonder moeite. Je hebt meer energie en je zult zien dat het leven er weer wat beter uitziet als je gezonder leeft.

Geleidelijk Dikker worden

Dikker worden gaat heel geleidelijk. de meeste mensen nemen naarmate ze ouder worden geleidelijk in gewicht toe. Gedurende vele jaren is hun inname van energie net iets hoger dan het verbruik.

Vrouwen die bijvoorbeeld gemiddeld 20 kcal per dag (de hoeveelheid energie in een klontje suiker) te veel innemen, worden in een jaar een kilo zwaarder.

Hoe ontstaat overgewicht?

Als je eenmaal overgewicht hebt neemt het gewicht sterker en sneller toe.

Wanneer het lichaamsgewicht stijgt neemt ook het gebruik van energie toe.

Om een groter lichaam te onderhouden is meer energie nodig dan voor iemand met een hoger lichaamsgewicht kost lichamelijke activiteit ook meer energie.

Op die manier wordt de te hoge inname van energie enigszins gecompenseerd door een hoger energiegebruik. Omgekeerd geldt bij afvallen dat het lichaam zich instelt op een lager energiegebruik. Daardoor lijkt het wel alsof het lichaam zich verzet tegen het afvallen.

Te weinig lichaamsbeweging

Iemand in rust gebruikt weinig energie als je een zittend beroep hebt met de auto naar je werk gaat en thuis ook veel zit is je dagelijkse energiebehoefte minder groot dan iemand die dagelijks naar het werk fietst of regelmatig sport.

Je kan dan ook minder eten dan degene die meer beweging op een dag heeft. Vaak past men de energie-inname daar niet op aan.

Een voordeel van bewegen is dat de energiebehoefte van het lichaam veel groter wordt. Er is veel energie voor nodig en bij langdurig sporten neemt de actieve celmassa (daar waar de verbranding plaatsvindt) in verhouding tot het lichaamsvet toe.

Door te sporten gaat dus de stofwisseling omhoog.

Beweging en sporten

Datzelfde geldt voor beweging en sporten veel mensen met overgewicht gaan als een gek tekeer in de sportschool om na veel inspanning inderdaad het nodig gewicht te verliezen, maar na verloop van tijd ontstaan ook hier problemen.

Ze trainen teveel cardio en te weinig krachttraining, waardoor hun spiermassa afbreekt. Ze trainen ook veel te intensief waardoor hun hormonen uit balans raken.

Of ze trainen zo hard dat ze een té laag vetpercentage krijgen, waardoor er weer andere problemen ontstaan

Verkeerde eet gewoontes en voedselkeuze

Te veel eten wil niet zeggen dat iemand ongezond voedsel eet.

Een teveel aan energie binnenkrijgen kan wel degelijk te maken hebben met verkeerde eetgewoontes.

Denk bijvoorbeeld aan te weinig groente en te veel ongezonde vetten.

De samenstelling van wat men dagelijks aan voeding binnenkrijgt, kan niet alleen zorgen voor een energieoverschot maar ook voor ongezonde effecten op het lichaam zoals bijvoorbeeld een vitaminetekort of weinig vezelrijk voedsel (van belang bij de spijsvertering en stoelgang).

Ook dit is een oorzaak waar men zelf iets aan kan doen, als men weet hoe een gezonde voedingssamenstelling er uit ziet. Lastig hier aan is dat het aanbod van lekkere snacks, frisdranken, snoepgoed en andere smaakvolle caloriebommen groot is. Het is altijd en overal verkrijgbaar en zichtbaar

Emotioneel overeten

Mensen die hoog scoren op emotioneel over eten geven vaker instemmende antwoorden op vragen zoals,

Als u ongerust/gespannen/teleurgesteld bent, heeft u dan zin om wat te eten?

Verminderd verzadigingsgevoel

Teveel eten kan veroorzaakt worden doordat de signalering van het verzadigingssysteem niet goed functioneert.

Een verminderd verzadigingsgevoel kenmerkt zich doordat (kort) na de maaltijd pas gemerkt wordt dat er teveel is gegeten. Ook kunnen mensen met een verstoord verzadigingsgevoel de hele dag door aan het eten zijn.

Deze stoornis komt bij ongeveer 10% van alle mensen met overgewicht voor.

In het verzadigingsproces spelen verschillende hormonen en peptiden een belangrijke rol. Het hormoon ghreline (hongerhormoon) neemt in de maag toe en zet je aan tot eten.

Na de maaltijd neemt ghreline weer sterk af, waardoor je minder honger hebt.

Bij sommige mensen met overgewicht werkt dit mechanisme niet goed waardoor ze hongerig blijven.

Leptine is een hormoon dat het vetweefsel afgeeft om de hersenen te laten weten hoeveel vet er in het lichaam is opgeslagen.

Chronische stress

Stress kan gedefinieerd worden als een serie fysieke of emotionele gebeurtenissen die kunnen leiden tot fysieke of biochemische veranderingen in het lichaam.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van chronische stress. Boven je vermogen moeten presteren, op gespannen voet leven met je partner of met je baas.

Langdurige blootstelling aan een vervuilde omgeving of een infectieziekte, langdurig achter de computer of televisie zitten; het kan allemaal bijdragen aan het ontstaan van chronische stress (distress). Langdurige distress leidt tot uitputting van de bijnieren.

Hoe ontstaat overgewicht?

De bijnieren produceren belangrijke hormonen zoals adrenaline en cortisol om juist stress het hoofd te kunnen bieden. Een langdurig verhoogd cortisolniveau leidt tot beschadiging van orgaansystemen.

Het verhoogt echter ook de eetlust. Bij veel stress ga je dus automatisch meer eten en meestal zijn dit voedingsproducten met een hoge glycemische index (GI) zoals patat, koek, gebak, chips, frisdranken et cetera. GI is een maat voor de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Korte nachten, lange dagen

Weinig slaap is een indirecte dikmaker want korte nachten zorgen voor langere dagen en dus meer tijd om te eten.

Als we moe zijn hebben we ook meer zin in vet en zoet en minder in bewegen, dus eten we meer en verbranden we minder calorieën

Laag opgeleid, hoog gewicht

Groot internationaal onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen in Europa en de VS toont aan dat jongeren met overgewicht vooral te vinden zijn in de lagere onderwijssoorten.

Mensen met een lage opleiding sporten minder dan wie hoog is opgeleid. Een lage scholing resulteert ook nog eens vaker in een lage sociaaleconomische status en een lager inkomen.

Dat mensen met een lager inkomen vaker ongezond leven, is bekend. Die ongezonde levensstijl is een belangrijke risicofactor voor overgewicht.

Hoe ontstaat overgewicht nou? Deze vraag zal  niet direct opgelost zijn dat is voor iedereen anders in dit artikel heb ik een aantal dingen beschreven maar het zal niet voor iedereen van toepassing zijn.

Wat voor jou? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

In dit artikel heb je gelezen hoe je overgewicht ontstaat. Maar voorkomen is beter dan genezen!

Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>

 

 

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen