Hoe kan je afkicken van een suikerverslaving? Verslaafd zijn aan suiker klinkt misschien wat extreem maar het is de waarheid voor veel mensen.
Een groot deel van de westerse bevolking geeft aan het (zeer) vervelend of zelfs onmogelijk te vinden om te stoppen met het eten van suiker.
Hoe zou jij het vinden om vanaf vandaag geen suiker meer te consumeren? Dat houd in nooit meer snoep, ijs, frisdrank, vruchtensap, koekjes, cake, jam, appelstroop, ontbijtgranen, appelmoes, vele sauzen, milkshakes en ga zo maar door.
Veel mensen geven aan het eten van suiker heel fijn te vinden omdat het een gevoel van plezier en comfort geeft.
Maar suiker is (erg) schadelijk voor je gezondheid. Het maakt afvallen lastig en het zorgt voor overgewicht, diabetes, overtollig buikvet en vele andere chronische ziektes en gezondheidskwaaltjes.
Hoe ontstaat een suikerverslaving? en het belangrijkste hoe kan je afkicken van een suikerverslaving?
Het punt is dat suikerverslaving een echte verslaving is. Geraffineerde suikers en ook kunstmatige zoetstoffen zorgen voor de aanmaak van dopamine in je hersenen.
Daardoor ga je je lekker voelen. Geen wonder dat het heel moeilijk is hier vanaf te komen. Je lichaam probeert steeds dat lekkere gevoel weer terug te krijgen. En dat gaat het makkelijkste en snelste via de geraffineerde suikers.
Afkicken van suiker is tijdelijk
Natuurlijk, uiteindelijk doe je het allemaal voor een groter doel. Je wilt afkicken van suiker, dus in principe je hele leven lang minder suiker eten.
Maar weet wel dat afkicken zelf maar tijdelijk is. Net als bij elke andere verslaving moet je een periode goed knallen om van de verslaving af te komen. Die periode zal niet altijd makkelijk zijn. Maar ben je eenmaal afgekickt, dan zul je zien dat je niet eens meer verlangt naar suiker!
Het is belangrijk dat je één ding tegelijk doet. Probeer niet af te kicken van suiker én perfect te eten én af te vallen in een week.
Hoe kan je afkicken van een suikerverslaving?
Wat we nu gaan doen is afkicken van suiker. Punt. Dat houdt het simpel en overzichtelijk, en zorgt ervoor dat je een grotere kans hebt op succes.
Maak een duidelijke afspraak met jezelf: ”Ik eet de komende week geen suiker.”Maak je niet te druk om andere zaken. Na deze periode van afkicken, kun je verder gaan met het optimaliseren van je eetpatroon.
Gun het jezelf om te falen
ls je tijdens het afkicken de fout ingaat en per ongeluk, dan wel stiekem toch suiker eet, grijp dit dan niet aan als excuus om dan maar weer aan de suiker te gaan.
Je verliest door zo’n slippertje helemaal niets. Fouten zijn er om van te leren, neem het dus mee als les en zet je poging met deze extra wijsheid voort.
Weet wat je reden is: als je om de verkeerde redenen stopt of mindert met suiker of als je niet duidelijk weet wat je motivatie precies is, maakt dat de neiging groter om bij afkickverschijnselen maar af te haken.
Als je volledig overtuigd bent dat je om de goede redenen stopt (in ons geval omdat we graag gezonder wilden worden door suiker te schrappen), kan dat een sterke drijfveer zijn.
Veel suiker komt onbewust binnen
Het zit niet alleen in snoep, koek en frisdrank. Suiker zit ook in hartige producten: ketchup, mayonaise, soep, magere pindakaas, worst, vet lozen smeerkaas, kanten klaar maaltijden, pizza’s enzovoort.
Hierdoor krijg je dus ongemerkt veel meer suiker binnen dan je denkt.
Omdat verpakt eten vaak een flinke dosis suiker bevat, vinden veel kinderen eten en drinken zonder suiker vies. Ze raken verslaafd aan zoet.
In de schoolpauze drinken ze liever een pakje chocomel dan een beker melk. Veel ouders geven allerlei ‘gezonde’ koeken aan hun kinderen, omdat ze denken dat ze anders uithongeren.
En het ziet er ook zo vrolijk uit! Maar zo worden onze zoetekauwtjes nog veel zoeter.
Veel voorkomende suiker afkickverschijnselen
Intense suiker cravings. Je hebt suiker nodig. Nu! Je bent in staat om alles uit je handen te laten vallen, een uur om te rijden, om maar iets lekkers te kopen. Het maakt niet uit wat.
Lichte koppijn. Helaas niet prettig, maar voor velen wel een herkenbaar detox-verschijnsel.
Je bent licht prikkelbaar. Er hoeft maar weinig te gebeuren, of je maakt je wat boos. Je raakt snel in discussie of voelt je uiterst chagrijnig. Niet gek ook…
Snel moe. Je lichaam moet nog wennen aan het nieuwe voedingspatroon. Mogelijk maakt het hierdoor overuren, of krijgt het écht te weinig koolhydraten binnen. Eet dan vooral die banaan!
Gebruik je denkkracht om jezelf te veranderen
Alle veranderingen beginnen in je gedachten. Wat kan helpen is dat je elke dag even stilstaat bij de enorme schade die suiker aanricht in je lichaam.
Richt je gedachten naar binnen, naar je hart en je bloedvaten en bedenk hoe zwaar je organen het hebben met het wegwerken van die bergen suiker.
Bedenk hoe moe en futloos je ervan wordt…. Bedenk welke ziektes je over jezelf afroept. Wil je opzettelijk moe en dik zijn? Wil je opzettelijk jezelf vergiftigen en de kans op ernstige ziektes vergroten? Is het volgende koekje of snoepje echt al die ellende waard?
Noten als tussendoortje
Om af te kicken van suiker mag je dus geen koekje, snoep of plakje cake meer als tussendoortje. Heb je wel honger en zin in ‘iets’? Ga dan voor noten!
Noten zijn een van de beste soort tussendoortjes die je kunt nemen. Ze bevatten lekker veel goede vetten en eiwitten. Hierdoor zit je lichaam al vrij snel vol na een handje noten.
Eet noten alleen niet alsof het een zak M&M’s is. Eén handje is voldoende. Houd je dus in! (ook al zijn noten gezond, te veel is nooit goed).
Geen suiker in je koffie of thee
Ja dag nu denk je misschien. Als je wilt afkicken van suiker neem je dus geen suiker in je koffie of thee. Het lijkt een logische stap, maar dat is het niet voor iedereen!
Afkicken van suiker doe je niet alleen door geen zoete tussendoortjes meer te nemen. Ook een simpele handeling als een schepje suiker in de thee moet je dus laten.
Je bent het misschien al jaren gewend waardoor het automatisch gaat. Maar probeer je hier bewust van te worden!
Het scheelt vaak al enorm als je dit niet meer doet! Hoe vaak drink je koffie of thee? 3, 4, 5 keer per dag? Dat zijn dus gemiddeld 4 schepjes suiker. Doe dat een hele week niet, dan laat je al (onbewust) 28 onnodige schepjes suiker staan.
Start direct met afvallen dankzij 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle
In dit artikel Heb ik je verteld hoe je kan afkicken van een suikerverslaving ik heb je alleen nog niet verteld over 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle.
In 20 dagen suikervrij ontdek je de 3 oorzaken die je hunkering naar suiker in stand houden en hoe jij vandaag een doorbraak kunt creëren!
Probeer het programma nu eerst 30 dagen lang zonder risico..
Klik hier om meer te lezen over 20 dagen suikervrij >>