De bloedsuikerwaarde geeft dus aan hoeveel glucose er in het bloed zit. De glucose halen we uit het voedsel dat we innemen. Ons lichaam breekt de koolhydraten uit het voedsel af tot glucose.
Dit wordt dan weer opgenomen door onze cellen, waardoor wij het kunnen verbranden. Hierbij maakt het lichaam gebruik van insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat de cellen de glucose opnemen.
Als er veel glucose in het bloed zit, wordt er veel insuline gemaakt. De cellen kunnen dan snel glucose opnemen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. producten wat koolhydraten betreft goed voor je zijn!
Zo heb je snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten worden veel sneller door je lichaam opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel ook meer beïnvloed wordt.
Langzame koolhydraten worden juist heel rustig opgenomen. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel meer op een gelijk niveau. Dit is veel beter voor je lichaam, want bij een snelle opname van glucose maakt je lichaam ook veel meer insuline aan. Dit kan op den duur voor vervelende klachten en ziektes zorgen, waaronder diabetes.
Voor het goed functioneren van je lichaam is het dus van belang om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Wil je weten welke voedingsmiddelen langzame koolhydraten bevatten? Dan kun je de glycemische index bekijken. Hierin staat precies welke.
Belang van het controleren van de bloedsuikerspiegel
De jarenlange aanwezigheid van verhoogde bloedglucosewaarden kan leiden tot beschadiging van de kleine bloedvaten.
Dit verhoogt op zijn beurt het risico op het ontwikkelen van complicaties op de lange termijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: oogziekte (retinopathie), nierziekte (nefropathie), zenuwziekte (neuropathie) en hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, hartaanval, hartfalen).
Bij personen met diabetes type 1 kunnen deze complicaties ontstaan vanaf 10 tot 15 jaar na de diagnose. In geval van diabetes type 2 kunnen deze complicaties in minder dan 10 jaar na de diagnose optreden.
Dit heeft te maken met het feit dat type 1 diabetes vaak al langdurig aanwezig is voordat de diagnose wordt vastgesteld.
Door middel van het controleren en stabiel houden van de bloedglucosespiegel kunt u het risico op deze complicaties aanzienlijk verminderen.
Met behulp van een bloedglucosemeter kunt u thuis of onderweg eenvoudig uw bloedsuikerspiegel meten.
Voor een passende bloedglucosemeter kunt u kiezen uit verschillende bloedglucosemeters. Alle apparaten beschikken standaard over een meetapparaat en een bloedglucoseteststrip.
Voor het controleren van uw bloedsuikerspiegel dient u een allereerst een kleine hoeveelheid bloed op de teststrip aan te brengen. De beste manier om een bloedmonster te nemen, is door met een scherp lancet in uw vinger te prikken.
De lancet is ontworpen om slechts een gedeelte van de huid binnen te dringen voor het verkrijgen van een druppel bloed. Vervolgens plaatst u de bloedglucoseteststrip in het apparaat. Na enkele seconden wordt de bloedglucosespiegel weergegeven.
te hoge bloedsuiker (hyper) of te lage bloedsuiker (hypo)
Als je diabetes hebt, zijn er momenten waarop je een te hoge bloedsuiker (hyper) of te lage bloedsuiker (hypo) hebt. Te veel hypo’s en hypers kunnen op den duur voor veel problemen in je lichaam zorgen. Daarom is het is belangrijk dat je ze herkent.
Hoe merk je als je bloedsuikerspiegel te hoog is(hyper)?
- Een te hoge bloedsuikerspiegel is te merken aan verschillende factoren.
- Je hebt minder weerstand omdat je immuunsysteem niet efficiënt werkt. Je wordt dus sneller ziek.
- Je krijgt last van kleine kwaaltjes die samenvallen met ouderdom. Zogenaamde ouderdomskwaaltjes.
- Je bent snel moe en je hebt veel minder energie.
- Je krijgt last van overgewicht, of je gewicht is vrij snel gestegen in de afgelopen periode.
- Je hebt regelmatig een hongerig gevoel.
- Je hebt de neiging om de hele dag door te eten, met name ‘lekkere’ tussendoortjes.
De oorzaken van een te hoge bloedsuiker(hyper)
Een bloedspiegel die niet geheel juist is, heeft veel te maken met voeding. Je ziet vaak dat mensen die gevoelig zijn voor schommelingen in hun bloedsuiker last hebben van een verstoord eetpatroon.
Dit heeft te maken met een normaal leefpatroon in het algemeen.
Mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben, zijn sneller gevoelig voor veranderingen in hun eetpatroon en kunnen ook minder goed tegen slaaptekort.
Daarom is je leefpatroon al een heel belangrijk aspect van het hebben van een normale bloedspiegel.
Daarnaast kunnen ook medicijnen een oorzaak zijn van een te hoge bloedspiegel.
Ook lichamelijke activiteiten en spanning in het algemeen kan ervoor zorgen dat de bloedspiegel hogere waarden laat zien. Ook kan het hebben van een ziekte, zoals griep of verkoudheid, ervoor zorgen dat je bloedspiegel niet geheel goed is.
Waardoor ontstaat een te lage bloedsuiker(hypo)?
Een te lage bloedsuiker kan ontstaan wanneer je te weinig eet. Het kan ook ontstaan wanneer je bijvoorbeeld te laat gaat eten. Er zijn ook mensen die een te lage bloedsuiker krijgen door te veel te sporten.
Soms is het ook in combinatie met teveel sport en te weinig eten heel goed mogelijk dat je bloedsuikerspiegel daalt.
Mensen die suikerziekte hebben, kunnen een te lage bloedsuiker krijgen, door teveel insuline in te nemen. Ook is het gebruik van andere medicijnen vaak een reden voor een te lage bloedsuiker.
Als laatste is het verstandig goed op te letten bij het drinken van alcohol. Wanneer je teveel alcohol drinkt, kan je Te lage bloedsuiker Bij een hypo is er te weinig glucose in je bloed (onder de 4 mmol/l).
Symptomen bij een te lage bloedsuiker(hypo)
Je gaat trillen, zweten en hebt hoofdpijn, voelt je duizelig of bent minder geconcentreerd, moe of hongerig. Ook kun je een wisselend humeur hebben.
Bij een ernstige hypo ben je verward en suf en kun je zelfs in coma raken. Een hypo is bij iedereen anders. Als je het een paar keer hebt meegemaakt, weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Het kan zijn dat je omgeving het eerder merkt dan jijzelf. En als je al langer diabetes hebt, kan het zijn dat een hypo minder duidelijk wordt. Dan merk je het pas als de bloedglucose echt laag is.
Hoe voorkom je een lage bloedsuiker(hypo)?
- Controleer regelmatig je bloedglucose.
- Eet voldoende en op het juiste moment.
- Neem tussendoortjes.
- Eet iets extra’s voor je gaat sporten, of neem minder insuline.
- Houd rekening met de gevolgen van alcohol.
- Houd rekening met de werking van andere medicijnen.
- Kijk op internet of lees elders meer informatie over diabetes. Hoe meer je weet, hoe beter je begrijpt waar hypo’s vandaan komen.
Wat moet je doen bij een te lage bloedsuiker (hypo)?
Een hypo gaat over als je snel iets zoets eet of drinkt (niet light). Bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker. Zorg dus dat je altijd druivensuiker of een suikerdrankje bij je hebt. Duurt het nog een uur voordat je een maaltijd hebt? Eet dan alvast een boterham, wat biscuitjes of fruit. In erge gevallen kun je flauwvallen bij een hypo. Dan moet iemand 112 bellen.
Wat voor jou? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma
In dit artikel heb je gelezen het van belang van het controleren van de bloedsuikerspiegel is.
Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.
Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.
Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>