Goede nachtrust door te sporten
03 maart 2019 
in Slapen
3 min. leestijd

Goede nachtrust door te sporten

Een goede nachtrust door te sporten je weet vast dat sporten en bewegen je zoveel moois brengt, je bent gezonder, je leeft langer, je hebt meer energie, je voelt je fitter, je ziet er beter uit en je zit doorgaans gewoon lekkerder in je vel dan wanneer je niet de tijd neemt om lekker te bewegen!

De kans is natuurlijk groot dat je al lang op de hoogte was van deze voordelen, maar wist je ook al dat sporten een super positief effect heeft op je slaap?

Goede nachtrust door te sporten

Heb jij last van slaapproblemen? Misschien beweeg je gewoon te weinig. Een goede conditie zorgt namelijk er voor dat je sneller in slaap valt, maar dat je vooral ook dieper slaapt.

En hoe dieper je slaapt, hoe beter je jou batterij oplaad. Hoe langer je in een diepe slaap verkeerd, des te meer herstel vindt er plaats in je lichaam en geest.

Hoe is jouw conditie?

Mensen met slaapproblemen hebben doorgaans een hogere hartslag, een hogere spijsvertering en zelfs een hogere lichaamstemperatuur tijdens het slapen.

Door actief te bewegen gaat je spijsvertering in eerste instantie harder werken en dus omhoog, maar daalt deze na een paar uur tot een lager niveau dan dat het normaal zou zijn geweest, zonder te hebben gesport.

Goede nachtrust door te sporten

Hierdoor kunnen we overigens de conclusie trekken dat het niet verstandig is om vlak voor het slapen te sporten of op een andere manier erg actief te bewegen.

Als je spijsvertering minder hard werkt kan je in de nacht beter en dieper slapen. Daarnaast heeft je lichaam na het sporten ook een paar uur nodig om weer af te koelen.

Stress is één van de grootste boosdoeners

Als er iets echt slecht is voor je nachtrust, dan is het wel stress. Door stress kan je uren wakker liggen van het piekeren.

Aangezien sporten één van de beste methoden is om stress tegen te gaan, is het ook direct de perfecte manier om beter te slapen! Sporten gaat op verschillende manieren stress tegen:

Stofjes

Door te sporten of actief te bewegen komen er hormonen en neurotransmitters vrij in de hersenen.

We hebben het over stofjes als dopamine, endorfine, serotonine en adrenaline.

Deze zorgen voor een blij en gelukkig gevoel. Sporten maakt je dus letterlijk blijer en gelukkiger waardoor het stress zeer effectief tegengaat!

Gedachten

Wanneer je veel stress hebt ga je al snel piekeren, waardoor de stress eigenlijk alleen maar erger wordt.

Sporten is een hele goede manier om jezelf even af te leiden van deze stressvolle gedachten en daarmee meteen deze negatieve gedachtegangen te doorbreken.

Door Sporten kan je heerlijk je gedachten neer legen je bent dan even helemaal gefocust op de sport die je beoefend.

Spieren

Door stress spannen je spieren zich aan. Met veel sporten maak je intensief gebruik van je spieren waardoor je spieren uit deze aangespannen stand worden gehaald.

Spieren

Door het actief gebruiken van je spieren zorg je er eigenlijk voor dat je je spieren ontspant waardoor je minder last hebt van fysieke klachten door de stress.

Lekker in je vel zitten

Je lichaam wordt gezonder en mooier wat je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroot. Zelfvertrouwen zorgt er voor dat je beter om kan gaan met moeilijke, en stressvolle, situaties!

Een merkbaar verschil 

Iedere dag een uur sporten zou natuurlijk top zijn, maar om een positief effect te zien is dat niet perse nodig. Zorg er toch wel voor dat je minimaal 3 uur per week, en enigszins verspreid, echt actief in beweging bent.

Het gaat dus niet alleen om het beoefenen van een sport, je kan het fietsen naar je werk of het wandelen met je hond hier ook prima toe rekenen. Al zijn dit, als je je niet hebt verslapen, niet de meest intensieve vormen van beweging, toch heeft het een zeer goede invloed.

Pak dus eens wat vaker de fiets om bijvoorbeeld je boodschappen te doen! Wellicht kan dit je een uitkomst bieden als je weinig tijd hebt om dagelijks actief te bewegen.

Slaapproblemen stap voor stap op te lossen dankzij Perfect Slapen in 7 Stappen

Perfect Slapen in 7 stappen is bedoeld voor mensen met slaapproblemen maar ook voor iedereen die beter en effectiever wil leren slapen.

’s nachts beter te slapen, maar ook om overdag meer energie te hebben, lekkerder in je vel te zitten en gezonder te leven.

Klik hier om meer informatie te lezen over Perfect Slapen in 7 stappen >>

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen