Het is vaak een gewoonte geworden, zakjes met kant en klaar mixen te gebruiken om onze maaltijden te bereiden.
Maar is dat echt eten? Koken zonder pakjes en zakjes, dus vanaf de basis zelf bereiden, met verse, pure en onbewerkte ingrediënten, dat is pas puur eten en goed eten.
Goed eten door zelf te koken hoeft niet veel tijd te kosten.
Wat is eten in pakjes en zakjes
Pakjes en zakjes zijn onder andere de kruidenmixen en sausen vaak van grote merken die je gebruikt om een maaltijd te maken. Deze zitten, niet vaak, maar altijd vol met zout, smaakversterkers, E-nummers zoals conserveringsmiddelen, kleurstoffen en vaak ook met suikers.
Deze pakjes en zakjes hebben ten eerste weinig met echt eten, of echt koken te maken, maar ten tweede voegen ze ook niets toe aan je gezondheid. Maar heel strikt genomen gaat het hier ook over zakjes bewerkte groenten (gewassen, gesneden, in elk geval voorverpakt), over kant-en-klare maaltijden (semi-vers, of uit blik), over diepvriesmaaltijden, over potten of flessen met sausjes.
Echt koken, echte smaken
Wanneer je gaat koken zonder pakjes en zakjes, en dus gaat werken met échte producten, ga je ervaren dat je ook échte smaken op je bord krijgt. De voordelen van het koken zonder pakjes en zakjes gaan nog verder:
Je bent veel goedkoper uit met maaltijden die je helemaal zelf klaar maakt.
Het is veel vriendelijker voor het milieu om te kiezen voor pure producten. Zo is voor een kilo gesneden groente in de supermarkt maar liefst 3 tot 20 liter water nodig om dit te wassen…
hoeveel water gebruik je zelf? En denk ook eens aan verpakkingsmateriaal folie, papier, karton en plastic.
Een hele hoop onnodige hulpstoffen consumeer je niet wanneer je zelf gaat koken. Geen smaakversterkers, geen conserveringsmiddelen, geen toegevoegd zout, geen extra suikers.
Groenten en fruit zodra ze gesneden worden, verliezen al heel veel in hun voedingswaarde. Het is dus veel beter om dit zelf te doen!
Het is super leuk om écht te koken en om een maaltijd zelf klaar te maken. Het is ontspannend en je word een stuk creatiever in de keuken wanneer je zelf je maaltijd kunt samenstellen.
Een paar tips
Zorg voor een goede basisvoorraad aan producten in de keuken. Goede producten zijn echt de basis voor een goede smaakvolle en pure maaltijd.
Van goede producten vers, onbewerkt en liefst uit het seizoen, wordt je een stuk gezonder dan van de kiloknallers en voordeelpakkers. Maar alles naar je eigen budget natuurlijk.
Investeer in kruiden en leer ermee te werken. Combineer en experimenteer, ga aan de slag! En lukt het de eerste keer niet, dan lukt het de tweede keer vast wel.
Zelf koken heeft echt voordelen.
Je hebt controle over wat je eet. Als je zelf kookt, heb je de controle over wat je toevoegt aan je gerechten. Hoeveel suiker, hoeveel zout en hoeveel vet bijvoorbeeld.
In je eigen keuken gebruik je bovendien geen kleurstoffen, geurstoffen of smaakstoffen.
Dit is het grootste voordeel ten opzichte van kant-en-klaar producten. De voedingsindustrie strooit namelijk met gulle hand zout en suiker en gebruikt veel hulpmiddelen.
De gerechten die jij zelf maakt, zijn veel puurder van smaak. Het maakt je bewust van wat je eet. Ga maar eens zelf koekjes bakken.
Je ziet dan precies hoeveel boter, bloem en suiker (of dadels, of honing) er door het deeg gaan. Dat maakt je bewust: je pakt minder snel nóg een koekje.
Je bent goedkoper uit door zelf te koken. Stel je maakt een boerenomelet met een zakje voorgesneden groenten en een zakje ‘mix voor boerenomelet’.
Dat kost je al snel – buiten de eieren – € 2,50. Het is veel goedkoper om zelf even een preitje en paprika te snijden en wat kruiden toe te voegen aan de omelet.
Dat geldt voor veel producten uit de supermarkt: zelf maken is vaak goedkoper.
Let op: deze regel geldt juist niet voor de ongezonde producten (zoals koekjes, chips, diepvriesfrites en voorgekruid kiloknallervlees)! Laat je dus niet foppen door dat prijsverschil.
Boodschappen doen op de markt, kneden van deeg, snijden van groenten, roeren in de pan: het kost allemaal energie en dus calorieën.
Puur door het bereiden van je voedsel ben je al in beweging en verbruik je dus al extra energie: mooi meegenomen!
Ik kook nooit maar ik wil leren koken >>
Goed eten door zelf te koken
Als je zelf kookt, voeg je iets extra’s toe aan je eten.
En dat is liefde en aandacht. Daar kun je natuurlijk je schouders over ophalen, maar écht: je proeft het verschil als je iets lekkers klaarmaakt in je eigen keuken in plaats van kant-en-klaars uit de supermarkt.
Een bolognese saus die uren staat te pruttelen, zorgt dat het in huis heerlijk ruikt en dat iedereen al zin krijgt om te eten.
Zelf koken heeft dus écht voordelen. Maar de meeste mensen hebben niet elke dag zin om in de keuken te staan. Zeker niet als je single bent. Wat is dan de oplossing? Slim inkopen!
Ook in de supermarkt kun je pure ingrediënten kopen waarmee je razendsnel een gezonde maaltijd maakt, en dat zijn niet de pakjes en zakjes met maaltijdmixen of sauzen.
Gepelde tomaten in blik, een zak boeren soepgroenten en wat linzen uit een potje: klaar is je maaltijd linzensoep. Een zak sla, tomaten, stukje geitenkaas en walnoten: klaar is je salade.
Wat is goed eten nog meer?
Vooruit denken en maak een planning. Maak een boodschappenlijstje aan de hand van deze planning. Geen tijd om te koken? Kook vooruit.
Neem bijvoorbeeld een maaltijdsoep. Deze soep kun je in het weekend maken. Maak ook grote hoeveelheid soep om er meerdere dagen van te kunnen eten.
Uiteraard kun je een soep makkelijk invriezen. Neem in de avond even de tijd om het eten voor de volgende dag al wat voor te bereiden. Maak het vooral niet te ingewikkeld op de dagen dat er weinig tijd is om klaar te maken en te eten.
Maar wat vooral heel belangrijk is, blijf er plezier in houden om te zorgen voor je eigen eten. Dan pas heb je ook plezier erin om het eten klaar te maken.
Zorg voor een gezellige gedekte tafel en een goede sfeer aan tafel. Als je goed eet, voel je je ook goed en krijg je een goede nachtrust.
Ik hoop dat dit artikel jou op weg gaat helpen goed eten door zelf te koken is het belang voor jou gezondheid. Gezondheid is toch het belangrijkst wat we in ons leven hebben?