Gezond eten is gemakkelijker dan je denkt
14 september 2019 
4 min. leestijd

Gezond eten is gemakkelijker dan je denkt

Gezond eten is gemakkelijker dan je denkt je wilt graag gezonder leven en fitter worden, maar je komt er vanwege tijdgebrek niet aan toe?

Dat is makkelijker dan je denkt je moet alleen weten wat je wel en niet moet eten iedere cel in je lichaam is opgebouwd uit wat je daarvoor hebt gegeten.

Door simpelweg te kiezen voor de juiste voeding kun je het zuur-base-evenwicht in je lichaam herstellen, wat de mogelijkheid geeft klachten te verminderen en ziekten te genezen.

Begin met Kleine Stapjes.

Begin niet met rennen als je nog niet kan lopen. Een Engelse uitdrukking naar ik meen, maar heel erg waar. Niet iedereen kan direct het roer 180 graden omgooien. Begin met het weglaten van 1 ongezond iets, suiker bijvoorbeeld, en breid dat langzaamaan uit.

De volgende stap zou geraffineerde koolhydraten kunnen zijn, gevolgd door pakjes en zakjes en vervolgens de goedkope plantaardige olie. Zo werk je naar een punt toe waarop je steeds maar 1 ding hoeft te wennen, niet direct 10 verschillende nieuwe dingen.

Doe bewust je boodschappen.

Om bewust te kunnen eten moet je eerst bewust boodschappen doen. Lees op de verpakking hoe de samenstelling van het product is.

supermarkt-gezond-eten-is-gemakkelijker-dan-je-denkt

 

Vergelijk de producten onderling en kies datgene met bijvoorbeeld het minste verzadigd vet. Op brood en groente zit geen sticker met de samenstelling maar deze zijn sowieso gezond voor je. De slager kan je om mager vlees vragen.

Let bewust op vet

Haal maximaal 30% van je calorieën uit vet. Let daarbij vooral op verzadigd vet: haal maximaal 10% van je totale calorieën uit verzadigd vet.

Vet heb je wel nodig dus vetvrij eten is niet verstandig. Bak je vlees, vis of kip in olijf- of zonnebloemolie of een vloeibaar bak- en braadproduct. Eet bijvoorbeeld twee keer per week vis, en verder kip en mager vlees, of een groentenburger,.

Eet niet de hele dag door

3 maaltijden per dag zijn een goede basis om uw lichaam te voeden met alle voedingsstoffen. Neem daarnaast maximaal 4 keer iets kleins tussendoor, bijvoorbeeld: Fruit, rauwkost, zoals bloemkoolroosjes, kerstomaatjes, komkommer, radijs, bleekselderij en wortel

ongezouten noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen. Noten zijn rijk aan vet, maar wel van de goede soort.

Goede voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor uw lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht.

Met goede voeding verkleint u uw kans op ziektes, zoals diabetes mellitus, kanker en hart- en vaatziekten, en u voelt zich fitter.

Gezond eten door variatie

Wanneer je gevarieerd eet krijg je (bijna) automatisch alle benodigde vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnen die je nodig hebt om gezond te blijven. Hoewel het lastig lijkt hoeft gevarieerd eten helemaal niet moeilijk te zijn.

Iedere groente- en fruitsoort bevat zijn unieke gezonde voedingsstoffen. Door ervoor te zorgen dat je veel verschillende soorten planten eet, zorg je ervoor dat je een breed pallet aan voedingsstoffen binnen krijgt.

Kies daarnaast ook regelmatig voor vette vis, wit vlees, tofu, peulvruchten, noten.

Gebruik verschillende kruiden en specerijen. Wissel eens af met plantaardige dranken zoals soja-, amandel- en rijstmelk en drink groene thee en kruidenthee.

Proef en laat je verrassen door alle smaken van de natuur. Gezond eten is lekker en leuk als je kiest voor meer variatie!

Eet 250 gram groente per dag 250 gram groente is heus niet zo veel. Begin al tijdens de lunch met een lekkere soep of salade en dan haal je het makkelijk Laat groente de hoofdrol spelen op je bord

Wees zuinig met zout

Alle voedingsmiddelen bevatten van nature al een beetje zout. Zout toevoegen is dus overbodig. Tot 6 gram zout per dag is goed. Kies zo veel mogelijk voor andere smaakmakers zoals

groene kruiden, zoals basilicum, bieslook, dille, lavas, thijm, oregano, peterselie, rozemarijn; specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper; andere smaakmakers zoals gember, koriander, ui, knoflook, mosterdzaad en citroen; geroosterde zaden en pitten, zoals pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten

Kruiden in plaats van saus

Kies eens voor het op smaak brengen van bijvoorbeeld kip of aardappels met kruiden in plaats van een (romig) sausje. Een gegrild stukje kipfilet met een snufje zout en peper, een theelepel rozemarijn of tijm smaakt heerlijk.

Kruiden in plaats van saus

Door het gebruik van kruiden kun je vaak al heel veel met smaak doen en dat kan een saus overbodig maken. Maak zelf ook eens een lekkere kruidenmix, zoals een Italiaanse kruidenmix voor over een stukje vis bijvoorbeeld.

stop met geraffineerde suiker

Dit is een moeilijke, maar heeft veel effect. Ik bedoel dan geraffineerde suiker, zoals kristalsuiker of suiker in koekjes. Het is een behoorlijke uitdaging omdat er in zoveel producten suiker zit en dan kan het zijn dat je het gevoel hebt niks meer te mogen eten. Suikervrij eten kan echter heel veel effect hebben en daardoor zeker de moeite waard zijn.

Kies voor drinken zonder suiker, wees matig met alcohol

Uw dorstgevoel zorgt er automatisch voor dat u voldoende drinkt. Als u daar goed naar ‘luistert’, komt u vanzelf al op ongeveer 1,5 liter per dag. Noteer eens hoeveel u normaal op een dag drinkt. Drinkt u duidelijk minder dan 1,5 liter, begin dan bijvoorbeeld de dag met een extra glas vers geperst fruit of drink ’s middags een extra kop thee. Genoeg drinken is onder andere belangrijk voor de werking van uw darmen.

Kies voor water, thee en koffie zonder suiker, of voor melk. Kies bij thee voor groene of zwarte thee en drink gefilterde koffie (filterkoffie, koffiepads, oploskoffie).

Neem geen of weinig dranken met suikers erin, zoals vruchtensap uit de fabriek, fris of sportdrank met toegevoegd suiker. Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag en drink liever niet elke dag alcohol.

Goede voeding helpt mee om lekker in uw vel te zitten en u gezond te voelen. Maar overdrijf niet. Eten is vooral ook een gezellige en ontspannen gelegenheid.

Er zijn genoeg mogelijkheden om lekker, gezond en gevarieerd te eten dus gezond eten is gemakkelijker dan je denkt

Wat voor jou? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

In dit artikel heb je gelezen dat gezond eten is gemakkelijker dan je denkt.

Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen