Frisdrank en Energiedrank
05 december 2020 
in Suiker
5 min. leestijd

Frisdrank en Energiedrank

Vraag jij je eigen ook wel af hoeveel suiker er eigenlijk in frisdrank zit?

In een blikje cola met 6 klontjes en een fles met wel 24 klontje Suiker en het zuur in frisdrank tast de tanden aan, en hiermee het hele milieu in de mond.

Dit is belangrijk voor het hele systeem, want hier begint de vertering en opname van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam.

Verschillende ziektebeelden worden in verband gebracht met een slecht milieu in de mond.

Daarnaast is suiker verstorend voor het hele lichaam, de alvleesklier moet extra hard werken om de bloedsuikerspiegel in balans te houden en de geraffineerde suikers die in frisdrank zitten bevatten geen vitaminen en mineralen meer.

Deze zijn juist heel belangrijk voor alle processen in ons lichaam. Een teveel aan suiker wordt in verband gebracht met het ontstaan van obesitas en diabetes.

De suiker in de frisdrank is verslavend

Suiker heeft hetzelfde effect op de hersenen als verslavende middelen. Het stimuleert namelijk de aanmaak van dopamine. En dopamine is een hormoon waardoor je je goed gaat voelen.

Na één of twee uur na de suikerrijke frisdrank is de suiker high uitgewerkt en komt een dip.

Hierdoor krijg je weer behoefte aan een suikerrijke frisdrank of snack.

Precies hetzelfde patroon als andere verslavende middelen dus en een hele goede reden om af te kicken van frisdrank en andere suikerrijke snacks!

De geschiedenis van frisdrank

Frisdranken bestaan al honderden jaren.in de 17e eeuw in Italië zijn ze begonnen met de verkoop van dranken bestaande uit limoensap ( een soort citroensap) , suiker en water.

Toen heette het limoenade. Dit werd verkocht in ijswinkels, waar ze het goed koel konden houden. Later werden er ook sinaasappels, frambozen, aardbeien en bessen gebruikt.

Het was toen duur, dus alleen door rijke mensen gedronken; het werd van echt mineraalwater gemaakt dat uit bronnen in Belgie en Duitsland kwam. Eind van de 18e eeuw was er iemand die koolzuur kon mengen met water (mijnheer Priestley). Zo werd het een soort kunstmatig mineraalwater.

Frisdrank zit vol suiker

Dit kunstmatige mineraalwater werd eerst door apothekers gemaakt en het heette limonadegazeuse. Omdat frisdranken bruisen, dacht men dat het leefde en energie gaf.

Vanaf die tijd heette het frisdrank en begonnen meer fabrieken het te maken.

De frisdranken werden eerst in stenen kruiken verkocht. Nadeel hiervan was dat de koolzuur er door de poreuze steen snel uit was.

Toen bedacht men dat het beter in een glazen fles met kurk gedaan kon worden.

De kurken droogden echter snel uit. Er zijn toen diverse doppen bedacht tot uiteindelijk de nu bekende schroefdop.

Energiedranken

Energiedranken zijn vooral in bij het jonge volk. Of de verschillende toevoegingen naast caffeïne en vooral suikers effect hebben op de gezondheid blijft zeer de vraag. Het verschil met een frisdrank zit hem dus, behalve wat de korte caffeïnekick betreft, misschien toch vooral in het hoofd.

De grootste boosdoener op dit moment is de marketing van energiedrankjes. Deze is gericht op kinderen en jongeren, terwijl het juist voor deze doelgroep niet geschikt is.

Voor volwassenen zit het gevaar in het gebruik van alcohol in combinatie met energiedrank.

In energiedrank zitten stimulerende stoffen die oppeppend werken. Daardoor is er kans op verslaving en dus niet geschikt voor kinderen en jongeren.

Het drinken van energiedrank geeft mogelijk een verhoogde kans hoge bloeddruk en diabetes type 2. Diabetes type 2 heeft kans om te ontwikkelen, omdat hoge doses cafeïne de gevoeligheid voor insuline laat dalen.

Overmatig gebruik van energiedrank kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen bij de eerste hulp en op de intensive care belanden wanneer er energiedrank (soms in combinatie met alcohol) werd gedronken.

Kinderen en jongeren zijn nog in ontwikkeling. Ook het zenuwstelsel. Dat maakt ze meer gevoelig voor stimulerende stoffen. Maar liefst 68% van de jongeren tussen 10-18 jaar drinkt wel eens energiedrank. Bij kinderen onder de 10 jaar is dit 18%.(1)

Het ergste effect komt van de toegevoegde cafeïne. Daar word je hyper van. Maar ook de hoeveelheid suiker die in de drankjes zit, kan de prestaties verhogen.

In één blikje energiedrank zitten wel negen klontjes suiker! Ook de andere stoffen, zoals taurine, leiden volgens de fabrikanten tot een betere prestatie.

Het blijkt dat bestuurders bij lange autoritten langer wakker kunnen blijven als ze energiedrank drinken. Dit komt waarschijnlijk door de hoge hoeveelheid cafeïne en suiker die in het drankje zit.

Het eerste energiedrankje in 1982 op de westerse markt.

De Oostenrijker Dietrich Mateschitz was in 1982 voor een tandpastabedrijf op zakenreis in Thailand toen hij voor het eerst Krating Daeng dronk. Dit was een Thaise energiedrank uit de jaren 70 die vooral populair was bij vrachtwagenchauffeurs en arbeiders vanwege de oppeppende werking.

Hij merkte dat Krating Daeng hielp tegen zijn jetlag. Toen hij later dat jaar in een bar in Hong Kong zat kwam hij op het idee om het drankje te introduceren op de westerse markt.

In samenwerking met de bedenker van Krating Daeng, Chaleo Yoovidhya, zette hij in 1984 Red Bull op. “Er bestaat dan misschien geen markt voor Red Bull, maar we zullen er één creëren”, aldus Mateschitz destijds.

FRISDRANK EN ENERGIEDRANK

Red Bull werd al gauw een groot succes. In 1992 breidde het bedrijf enorm uit in Europa en in 1997 waaide het populaire drankje ook over naar de Verenigde Staten.

Al snel kwamen er allerlei kopieproducten op de markt. In 2000 waren de energiedrankjes niet meer uit de schappen weg te denken en door het succes werd Mateschitz miljonair.

De laatste jaren worden er echter kritische vragen gesteld over de gezondheidsproblemen die het drankje kan veroorzaken. Volgens sommigen zou één blikje Red Bull namelijk even veel cafeïne als veertien kopjes koffie bevatten. Dietrich zelf ontkent dit overigens.

Een blik staat gelijk aan een kop filterkoffie. Red Bull is een functioneel drankje dat je uithoudingsvermogen en je concentratie verhoogt.

Je kunt die ingeblikte mix van cafeïne, taurine en suiker dus beter in de schappen laten staan. Geen zorgen als je een dipje voelt aankomen, want gelukkig blijven er genoeg manieren over om op een gezonde manier een energieboost te krijgen.

Wel blijven drinken!

Vocht tekort zorgt er voor dat de spieren minder functioneren waardoor o.m. krampen kunnen optreden. Als het vocht niet snel aangevuld wordt, kan het tot dehydratie (uitdroging) leiden. Dat vermindert niet alleen het prestatievermogen, maar schaadt ook uw gezondheid.

Daarom is het belangrijk om zowel voor, tijdens als na een inspanning voldoende te drinken om het vochtverlies te compenseren. Hoe meer u zweet, hoe meer vocht u moet aanvullen.

Beter is het om alle frisdranken En energiedrankjes te vervangen met water, thee of koffie zonder suiker.

Wat voor jou? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

In dit artikel heb je gelezen dat er veel suiker in frisdrank en energiedrank zit.

Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen