Afvallen zonder jojo-effect
04 januari 2021 
4 min. leestijd

Afvallen zonder jojo-effect

Afvallen zonder jojo-effect Waarom lukt het de meeste mensen niet om op het ideale gewicht te blijven of het gewicht stabiel te houden?

Veel mensen die willen afvallen krijgen vroeg of laat te maken met het jojo-effect. Dit komt met name omdat ze op een verkeerde manier diëten en als gevolg daarvan weer aankomen.

Het jojo-effect is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is en kan zelfs nadelige gevolgen hebben voor je lichaam.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat bij het afvallen het gezonde eten het allerbelangrijkste is. Gezond eten is ongeveer 70% van het hele werk. Dan blijft er 30% over voor meer bewegen en sporten

Je  bent succesvol afgevallen en u hebt uw ideale gewicht (bijna) bereikt. Maar hoe blijven de kilootjes eraf en voorkomt u het beruchte jojo-effect?

Niet meer dan een op de vijf lijners lukt het om minstens een jaar op het streefgewicht te blijven, zo blijkt uit onderzoek. Uw slagingskans is dus slechts 20 procent. En, erger nog, na vier jaar is minstens de helft van de lijners nog zwaarder dan vóór ze op dieet gingen!

Gewichtsverlies kan je gezondheid verbeteren en helpen om je risico op verschillende ziekten (hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker, etc.) te verlagen.

Je hele leven jojo-en en telkens weer afvallen en aankomen is waarschijnlijk een stuk ongezonder voor je dan een gezonde leefstijl met een beetje overgewicht.

Uiteindelijk is de focus op de lange termijn de enige manier om blijvend gewicht te verliezen en het jojo-effect te voorkomen. Je zult nu wel denken, maar is dit wel iets wat ik over twee jaar nog wil doen? En wat te denken van 5 jaar, of zelfs 10 jaar?

Om veranderingen de beste kans van slagen te geven, moet je ze zo geleidelijk en plezierig mogelijk maken. Verander elke week een paar kleine dingen in je levensstijl en bouw het zo langzaam maar zeker op.

Zet dagelijkse kleine doelen

Zet dagelijkse kleine doelen en maak langzaam permanente aanpassingen in je huidige leefstijl. Dit is niet alleen het beste voor je gezondheid, maar verkleint ook het risico dat je terugvalt in je oude patronen.

Het is een marathon en geen sprint. Werken aan je gezondheid is een langzaam proces

Veranderingen op de lange termijn moeten nooit iets pijnlijks of naars zijn. Anders hou je ze nooit vol. Zorg dat je gewoonweg geniet van je leven en blijf de dingen doen die je normaal ook doet. Laat een dieet nooit de oorzaak zijn van je beperkingen.

Ga niet te vaak op de weegschaal staan

Je bent afgevallen, nu ben je weer bijgekomen, intussen schaam je je rot en ben je gefrustreerd. Door deze cyclus dagelijks bij te houden, maak je het alleen nog erger. In plaats daarvan kun je beter proberen je te richten op de gezonde stappen die je neemt in je dagelijks leven, dan op je gewicht en de kleine schommelingen die je dagelijks ziet.

Afvallen zonder jojo-effect

Het is veel beter om de weegschaal de eerste tijd even niet te gebruiken. Focus je alleen op blijvende veranderingen Het leven meer is dan een optelsom van calorieën en een getal op de weegschaal.

gezond tussen de oren

Weet u van uzelf dat u vooral eet als u niet lekker in uw vel zit? Dat eten voor u een manier is om gevoelens van onvrede, boosheid of stress te hanteren? Dan kan het zinvol zijn in therapie te gaan, met gelijkgestemden een praatgroep te vormen of een assertiviteitstraining te volgen Ruim 40 procent van de mensen met overgewicht zijn zogenoemde emotionele eters. Het is moeilijk, maar als het lukt om dit mechanisme aan te pakken, dan is het veel simpeler om op gewicht te blijven.

U moet altijd alert blijven en tijdig ingrijpen als uw gewicht weer dreigt op te lopen. Maar dat zal u steeds minder moeite kosten. U wordt immers gestimuleerd door uw afvalsucces, waardoor u zich fitter voelt, beter slaapt en meer lucht hebt.

Eet voldoende eiwitten en eet met name veel groenten, fruit en peulvruchten. Deze bevatten veel vezels, vitamines, mineralen en voedingsstoffen en weinig calorieën. Maak dit de basis van je dagelijkse maaltijden en vermijdt het eten van  vette en suikerrijke tussendoortjes.

Producten als ontbijtgranen, vruchtensappen, frisdranken, koek, snoep, bewerkte vleeswaren, smeerbare salades, etc. bevatten vaak veel calorieën en zorgen ervoor dat we gemakkelijk overeten.

Dit wil niet zeggen dat je deze producten nooit meer kunt eten, maar wanneer je getriggerd wordt om door te eten en telkens weer honger hebt of trek krijgt, dan is het verstandiger om deze producten helemaal te vermijden.

Ga niet streng diëten

Een streng dieet houdt meestal in dat er een drastische inperking van de calorieën wordt opgelegd. De stofwisseling wordt door je lichaam hierdoor zoveel mogelijk beperkt en vertraagd,

Omdat je lichaam merkt dat er onvoldoende calorieën binnenkomen (spaarstand). Vervolgens probeert je lichaam op allerlei manieren calorieën te besparen om toch zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren.

Omdat het lichaam tijdens een dieet ook energie zal gaan halen uit eiwitten gaat dit ten koste van het spierweefsel. Behalve dat er kracht verloren wordt is het verlies van spierweefsel een hele vervelende bijkomstigheid bij het volgen van een dieet.

Afvallen zonder jojo-effect

De hoeveelheid spiermassa bepaalt namelijk hoeveel calorieën ons lichaam in rust nodig heeft. Door het verlies van spiermassa heeft het lichaam minder calorieën in rust nodig, waardoor we eerder te veel calorieën zullen eten waardoor we weer aankomen.

Als we dit aankomen direct weer compenseren door het volgen van een dieet dan zal er nog meer spiermassa verloren gaan. Waardoor we uiteindelijk nog harder gaan jojo-en en we uiteindelijk steeds moeilijker op gewicht kunnen blijven.

Wat is belangrijk om het jojo-effect te voorkomen?

  • Probeer niet te snel af te vallen. Probeer een leefstijlverandering te realiseren in plaats van een streng en kort dieet.
  • Stel een reëel streefgewicht vast voor jezelf. Geen extreme doelen opstellen
  • Geloof niet in extreme succesverhalen
  • Volg dus geen crashdiëten die je calorie-inname zeer drastisch beperken, maar nuttig maximaal 300 tot 500 calorieën per dag minder om op een gezonde manier af
  • Afslanken en gewoonteverandering kost tijd. Neem deze tijd! Een nieuwe gewoonte aanleren kost minimaal ongeveer 30 dagen.
  •  Houd je gewicht stabiel.

Wat voor jou? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

In dit artikel heb je gelezen hoe je kan Afvallen zonder jojo-effect.

Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>

 

 

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen