Afvallen met groente en fruit
12 juni 2019 
5 min. leestijd

Afvallen met groente en fruit

Afvallen met groente en fruit hoe gaat dat in zijn werk? Als je te dik bent is dit meestal niet van de ene op de andere dag gekomen.

En veelal ook niet in een paar weken.

Waarom zou je al dat vet er dan in een week af moeten krijgen? Dat kan helemaal niet zomaar en bovendien is het ook niet goed voor je lichaam. Je lijf heeft tijd nodig om te wennen.

Afvallen is zo niet een kwestie van een week, maar het proces wordt verspreid over een jaar, of misschien heb je meer tijd nodig.

Probeer daarom eens af te vallen met groente en fruit. Vrijwel iedereen weet dat groenten en fruit gezond zijn en belangrijk voor je lichaam.

Groenten en fruit geven direct energie door complexe koolhydraten en ondersteunen je weerstand door vitamines en mineralen. Daarnaast verbeteren groente en fruit je stoelgang door de aanwezigheid van voedingsvezels en helpen je bloeddruk op peil te houden.

Ook je ogen en botten hebben baat bij de vitamines en minderalen die je o.a. in groenten en fruit kunt aantreffen. Variatie is belangrijk omdat groente- en fruitsoorten belangrijke stoffen niet allemaal in even grote hoeveelheid bevatten.

Groenten zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit. Hun hoge concentratie aan onmisbare voedingsvezels zorgen daar voor. Alle groenten bevatten nauwelijks calorieën zodat je in dit onbeperkt kunt eten.

Waarom lusten veel mensen geen groente en fruit

Een van de veelvoorkomende oorzaken voor het niet lusten of niet lekker vinden van groente en fruit is het niet voldoende eten van groente en fruit in de jeugd.

Als kind is het belangrijk om smaak te ontwikkelen en veel nieuwe dingen uit te proberen. Natuurlijk zal je niet altijd alles even lekker vinden maar wie veel probeert en veel ‘moet’ eten zal later een aanzienlijk minder probleem hebben met groente en fruit eten.

De positieve effecten van groenten en fruit zijn ook van belang bij de ontwikkeling en in goede conditie houden van de hersenen

De beste manier om meer groenten en fruit binnen te krijgen is door dagelijks een groene smoothie te drinken. Mensen die beginnen met groene smoothies ervaren vaak al snel de positieve effecten van de fruit- en groente boost.

Hoe vaak fruit eten per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor fruit is 200 gram, dat komt neer op ongeveer 2 stuks fruit.

Sowieso fanatieke sporters mogen best hoger zitten. Geen enkel probleem. Ook tijdens het afvallen is fruit een verantwoorde snack. De hoeveelheid fruit is afhankelijk van de energiebehoeftedrempel.

Daarmee wil ik zeggen het totaal aantal calorieën dat jij per dag nodig hebt om op gewicht te blijven. Hierbij ligt het verbruik aan calorieën dus gelijk aan de inname van calorieën. Eet je 2 tot 4 stuks fruit per dag, dan hoef je je geen zorgen te maken

Afvallen met groente en fruit

In fruit zitten niet veel calorieën. Fruit is dus een goede vervanger voor de meeste tussendoortjes. Ook de “verantwoorde” tussendoortjes bevatten vaak meer calorieën of suiker dan u denkt. In vergelijking daarmee is fruit dus altijd de beste keus.

Verder stilt fruit veel sneller trek dan andere tussendoortjes. Het lichaam meet met een aantal mechanismen hoe vol u zit. Een daarvan is door te kijken naar hoeveel vezels u binnen krijgt.

De reden hiervoor is dat vezels lastig voor het lichaam zijn om te verteren. Als u een bepaalde hoeveelheid vezels binnen hebt, geeft het lichaam u een vol gevoel. Bij veel fastfood tussendoortjes is dat niet het geval. Zo’n snack vult nauwelijks, maar bevat wel veel calorieën en vet.

Eet fruit Allen als het rijp is

Sommige vruchten hebben altijd dezelfde kleur, of ze nou rijp zijn of niet. Toch is het goed om te controleren of fruit rijp is voordat je het eet.

want hoe rijper een vrucht is, hoe gezonder. Het bevat dan namelijk alle voedingsstoffen. Wanneer een vrucht onrijp is, heeft het nog niet alle belangrijke voedingsstoffen.

En wanneer een vrucht overrijp is, kan het belangrijke voedingsstoffen juist kwijtraken.

Wanneer fruit eten?

Als je af en toe flink sport is het ook heel goed om vlak voor of na het sporten fruit te eten. Je krijgt dan snelle energie die je tijdens het sporten kan verbranden en na afloop wordt de energie weer snel aangevuld.

Vermijdt het eten van fruit vlak voor het slapen gaan. Er zitten veel fruitsuikers in die je energie opporren, waardoor je pas later de slaap kunt vatten. 

Wat kan doen als je het lastig vind om groente te eten?

Maak het jezelf dan gemakkelijk. Het eten van groente helpt je bij het afslanken Groente is een eetbare plant of een deel ervan. Meestal gaat het om cultuurgewassen, maar het kunnen ook wilde planten zijn. De kleuren van de groente kunnen zeer verschillend zijn. Bij de vlezige vruchten, maar ook bij de bladgroenten komen veel verschillende kleuren voor. Veel groenten zijn pas eetbaar na verhitting (koken)

Als groentes voor het grijpen liggen, dan eet je er automatisch meer van. Maak daarom een groenteschaal.

niet alle groentes geschikt om neer te zetten. Veel groentes bederven namelijk snel bij kamertemperatuur. Maar een aantal groentes kun je voor een korte tijd prima buiten de koeling bewaren. Denk daarbij aan wortels, paprika, (sherry)tomaten, radijsjes, stukjes knol- of bleekselderij en bloemkoolroosjes.

Afvallen met groente en fruit

Zorg dat je de groentes hap  klaar maakt. Dus was ze en snij ze zo nodig in stukken. Dat is belangrijk, want anders ben je geneigd om iets anders, iets makkelijkers, te pakken

Een goede  manier om meer groente te eten is restjes groenten te gebruiken om er soep van te maken. Ook dat kan bijna niet makkelijker  koken en pureren, klaar. Je kunt grote porties maken en daar een deel van invriezen. Zo heb je altijd een groenterijke maaltijd klaar liggen

Groene bladgroenten en vooral sla bevatten een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en vooral magnesium en zijn rijk aan voedingsvezels, waardoor ze ons snel een verzadigd gevoel geven. Je kan sla gerust elke dag combineren met andere gerechten. Het heeft eveneens een kalmerend effect op de onrustgevoelens, die tijdens een dieet kunnen ontstaan. Eet sla rauw in een salade, maar verwerk het ook gekookt in soepen of puree.

Broccoli bevat veel vezels en water en weinig calorieën, waardoor het nooit ontbreekt in elk gezond dieet en het een ideale groente is om af te vallen.

Zet regelmatig broccoli op het menu, waardoor je de opstapeling van vet tegengaat en je ook extra afweer opbouwt tegen verschillende soorten kanker.

Kook broccoli echter niet te zacht, want dan verliest het snel zijn gezondheid en bevorderende eigenschappen. Eet broccoli dus steeds groen en knapperig!

Wat voor jou? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

In dit artikel heb je gelezen hoe je kan afvallen met groente en fruis.

Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen