10 manieren om fit te worden en te blijven
29 december 2019 
4 min. leestijd

10 manieren om fit te worden en te blijven

Ik geef  jou 10 manieren om fit te worden en te blijven dat kan voor iedereen weer iets anders zijn ieder mens zit anders in elkaar.

Het is niet meer zo als vroeger. Je voelt je ook niet meer fit en daardoor voel je je niet zo lekker en weegt meer dan dat je wilt. Je bent echt niet de enige, het is allemaal erg herkenbaar.

Gelukkig kun je een boel doen om toch fit te worden en fit te blijven. Daarom heb ik 10 manier voor je uit een gezet die je helpen om weer fit te worden.

10 manieren om fit te worden en te blijven

Deze manieren pas ik zelf ook toe en ze bevallen mij prima. De onderstaande 10 manieren om fit te worden en te blijven  zullen jou op weg helpen je om fitter te worden en te voelen

Het is, net zoals met zoveel dingen, niet één aspect dat ervoor zorgt dat je je fitter voelt. Het gaat om meerdere aspecten.

1 Sport o.a. interval trainingen.

Dit zijn trainingen waarbij je tijdelijk de snelheid en / of de intensiteit van de training flink verhoogt. Hierdoor ga je flink zweten en hijgen.

Voorbeelden van interval trainingen zijn Crossfit, Bootcamp en de 7 minuten Workout. Ga deze eens doen en je voelt je al snel lekker fit.

2 Wees matig met het nuttigen van alcohol en beperk dit tot het weekend.

Ik hou van een glaasje wijn maar door de weeks drink ik niet. Alcohol is en blijft een gif, waar je lichaam veel moeite voor doet om het uit je lijf te halen.

Hierdoor voel je je de volgende dag niet fit. Door een aantal dagen geen alcohol te drinken, zorg je ervoor dat je lichaam zich herstelt.

3 Groenten helpen je ook om fit te worden en te blijven.

Dagelijks krijg je allerlei schadelijke stoffen binnen. Vanwege het verkeer, de luchtverontreiniging, pesticiden in het eten en allerlei rommel die in (bewerkt) eten kan zitten.

Net als met alcohol, heeft je lichaam er veel moeite mee om die schadelijke stoffen weg te werken.

10 manieren om fit te worden en te blijven

Kies dus voor voeding die je lichaam helpt met het ontgiften. Voorbeelden hiervan zijn: ui, knoflook, gember, kool, komkommer, broccoli, bleekselderij, venkel, asperges, tomaat, wortel, waterkers, peterselie, spinazie, rode bieten, lijnzaad. Groene thee en citrusvruchten helpen ook. Gezond eten draagt sowieso bij aan een blijvend fit gevoel.

4 Geen bewerkte voeding eten.

Dit eten bevat doorgaans veel bewerkte koolhydraten die je bloedsuikerspiegel sterk laten stijgen, waardoor overgewicht op de loer licht. Ook kan dergelijk eten je een duf gevoel geven.

Dergelijke voeding bevat doorgaans ook veel suiker en dat kan ook weer honger opwekkend zijn. Let dus ook op frisdrank, gezoete toetjes en de tussendoortjes.

5 Weinig of slecht slapen draagt niet bij aan een fit gevoel.

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt is voor iedereen verschillend. Het blijkt zelfs dat slecht slapen en overgewicht met elkaar te maken hebben

6 Minder beeldschermen

Beeldschermen nemen een prominente plek in, in ons leven. Ga maar na, je leest deze blog nu op je mobiel, tablet of op je laptop. Waarschijnlijk werk je ook achter een computer en kijk je in de avond TV.

Dat licht van die beeldschermen beïnvloed je slaaphormoon, waardoor je later inslaapt en je de volgende dag minder fit voelt. Wat is er mis, om ’s avonds een tijdschrift of een boek te lezen, in plaats van TV te kijken?

Hoewel het TV aanbied enorm is, is de inhoud ervan erg slecht (vind ik). Dim ook de lichten in je huis. Door de schemering maakt je lichaam een slaaphormoon aan.

7 Met regelmaat een koude douche nemen.

Je krijgt daar niet alleen een verkwikkend fris gevoel door. Een koude douche heeft ook nog gezonde voordelen. Het is onder andere goed voor je bloedsomloop en het draagt bij aan het immuunsysteem.

8 Tijd om te sporten

Is sporten tijdrovend? Dan is dit wellicht de oplossing. Voor mij werkt dit prima. Direct na een werkdag doe ik ( 2 tot 3 keer per week) een workout van ongeveer een uur.

Daarna eten wij samen ( natuurlijk iets van groente met daarbij wat van vis, kip, of juist vega en soms rundvlees ). En dan heb ik nog de hele avond over om andere dingen te doen.

Nog een tip! Het is misschien een kwestie van perceptie je hebt 24 uur in een dag. Daarvan slaap je er ongeveer 7 en werk je er ongeveer 10 (inclusief reistijd). Dus je houd nog 7 uur over om allerlei dingen te doen (die je helpen om fit te blijven). Het is misschien een kwestie van anders denken.

Maar als je resultaat wilt, dan is verandering noodzakelijk. Als je niets verandert, dan ken je het resultaat eigenlijk al. Juist door de dingen anders aan te pakken, verkrijg je resultaten.

9 Focus je niet op je gewicht.

Als je fit, slank en minder zwaar wilt zijn, focus je dan niet alleen op de weegschaal. Focus ook op je gevoel. Spieren wegen immers zwaarder dan lichaamsvet, maar ze nemen wel veel minder plek in.

10 manieren om fit te worden en te blijven

Je wordt dus slanker. Dat is ook resultaat. Als je dus aan je gewicht wilt werken dan is de weegschaal niet de enige indicator die je kan gebruiken. De resultaten van gezond eten en extra lichaamsbeweging zou je ook aan je kledingmaat en een fit gevoel kunnen merken.

10 Zorgen en stress

Zorgen kunnen je behoorlijk opbreken. Zo liggen er veel mensen wakker in hun bed, waardoor ze hun broodnodige rust niet kunnen pakken en de ze volgende dag minder fit zijn.

Hier is natuurlijk geen makkelijke oplossing voor, want de bron van zorgen en stress kan vele oorzaken hebben.

Mij overkomt dit natuurlijk ook wel eens. In dergelijke periodes neem ik bewust wat gas terug. Iets minder werken, meer slapen en ik probeer om zoveel mogelijk taken af te ronden.

Als een taak is afgerond, dan voel je de druk al afnemen. Om zorgen en stress zoveel mogelijk te voorkomen zorg ik ervoor dat ik zo fit mogelijk ben.

Dus eet ik zo gezond mogelijk met veel verse groente en kruiden en sport ik regelmatig en schrijf ik de dingen die mij bezig houden op in een schriftje. Op die manier raakt mijn emmertje niet vol.

Als de emmer vol dreigt te raken, dan ga ik sporten om te ontspannen, of een film kijken of gewoon een wandeling maken en even mijn gedachten ordenen.

Wat voor jou? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

In dit artikel heb 10 manieren om fit te worden en te blijven doorgenomen.

Waar ik het nog niet over gehad heb is Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman daar in kan je recepten vinden die gezond voor jou zijn.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven vandaag nog door dit programma aan te schaffen je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Klik hier om naar Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te gaan >>

Over de schrijver
Ik ben Thea van de Horst ik ben 52 jaar jong ik merk als je ouder word het gevecht tegen overgewicht moelijker word. Met deze website probeer ik mensen te helpen om overgewicht te ver komen of tegen te gaan.
Reactie plaatsen